*Nettavisen* Nyheter.

Husokkupanter til kort mot politiet

BJØLSEN (TV 2 Nettavisen): En gruppe husokkupanter, med tidligere Blitz-sjef Stein Lillevolden som interessert tilskuer, måtte tirsdag forlate huset de har okkupert i Oslo. Ti demonstranter måtte fjernes med makt.

12.04.05 15:00

Etter over tre timers verbal kamp mot politiet var samtlige husokkupanter ute av de tidligere kommunale eldreboligene i Mor Go'hjertas vei 23 på Bjølsen i Oslo.

- Vi skal inn igjen. Kanskje ikke akkurat nå når det er så mye politi, men senere, sier en opprørt Eva Stambøl.

Skoleeleven våknet av at politiet banket hardt på døra tirsdag formiddag. Nå er hun mest bekymret over om hun får igjen sengen sin, papirer og potteplantene som har stått i leiligheten i tredje etasje. Den har vært hjemmet hennes siden 2. oktober.

Sitte-ned-aksjon
Med unntak av åtte til ti personer, forlot samtlige av de 55 okkupantene huset frivillig da politiet gikk til aksjon tirsdag morgen. Før de kom så langt kastet flere demonstranter ting mot politiet, og skjelte politifolkene ut etter noter. Ifølge stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt kom ingen til skade.

- Noen nektet å forlate huset frivillig og ble båret ut, sier politiets talsmann Snorre Haugan på stedet til TV 2 Nettavisen.

Sitt-ned aksjonen vil ikke få noen konsekvenser for okkupantene.

Mobiliserte
Minst 40 politibetjenter stilte seg tirsdag formiddag opp utenfor huset, for å nekte nye okkupanter adgang og for å få ut de som var i huset.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (TV 2 Nettavisen)

En gruppe demonstranter samlet seg utenfor, blant dem Stein Lillevolden. Okkupantene mobiliserte venner og kjente da politiet gikk inn i boligen. Det var ifølge TV 2 Nettavisens reporter på stedet spenning i luften da politi og demonstranter nærmet seg hverandre, men det kom aldri til noe sammenstøt.

- Skal vi storme inn nå, eller skal vi ta en tur ned til by'n for å slappe av, uttalte en de siste av okkupantene som forlot bygningen. En annen gikk så tett opp til muren av politi som han kunne mens han ropte: - Jævla fascister!

Politiet valgte å ikke gripe inn overfor okkupantene som skjelte dem ut etter noter.

Etter et husmøte ved en eik utenfor boligen, ruslet gjengen med okkupanter langsmed rekken av politifolk mens de insinuerte at de ville storme huset. Ingenting skjedde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nektet å svare
Tidligere Blitz-sjef Stein Lillevolden fulgte protestene fra okkupantene utenfor huset. Han nektet å svare på TV 2 Nettavisens spørsmål om han deltok på aksjonen.

- Du får snakke med aksjonistene, sier han når TV 2 Nettavisen spør hva han gjør på stedet.

Politiet fikk spørsmål om bistand fra Namsmannen etter at aksjonistene hadde tapt alle demokratiske runder i kampen om eldreboligene på Bjølsen. De 55 husokkupantene, som går under navnet «Boligaksjonen», nektet å forlate huset inntil politiet kom til stedet i 11-tiden tirsdag.

Pakket sekken
- Dette er en strid med menneskerettighetene. Vi kommer tilbake, sa husokkupant Pär Svensson til TV 2 Nettavisen.

Klokken 13 pakket Svensson sekken, tok med seg det han kunne bære i armene og forlot huset. Han har deltatt på okkupasjonen i et halvt år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet gikk tirsdag ettermiddag igjennom leilighetene okkupantene har brukt for å forsikre seg at ingen gjemte seg i huset. Gjenværende eiendeler vil kommunen merke og sette på et lager, slik at okkupantene kan få dem igjen senere.

Dialog
Ifølge stabssjef Fredriksen har politiet hatt dialog med okkupantene, som har okkupert huset i lang tid. Dette hjalp lite da dagen for utkastelse kom.

- Saken har vært prøvd for alle lovlige instanser. Vi har prøvd å få okkupantene til å forstå at dette for å unngå maktbruk. Dialogen har delvis ført frem, men i dag kom det til uro. Det har også vært tilsig av sympatisører, sa Fredriksen til TV 2 Nettavisen tidligere på dagen.

- Skal være tålmodige
Politiet fikk nylig anmodning om bistand fra Namsmannen for å effektuere kjennelsen fra Namsretten om at aksjonistene må ut.

- Vi aksepterer en høy grad av passiv motstand for ikke å skru opp temperaturen. Men hvis det kommer til direkte ulovligheter og vold, vil vi ikke være så tålmodige. Foreløpig tar vi tiden til hjelp, sa stabssjefen ved Oslo politidistrikt.

Fremdeles eldre i huset
Det skal fremdeles bo flere eldre i enkelte av leilighetene i boligblokken som skal overtas av en privat eier etter salg fra Oslo kommune.

Politiet lyktes i å få okkupantene til å ta hensyn til dette under dagens evakuering og sørget dermed for at det ikke ble nødvendig å evakuere dem som fremdeles bor der.

- Vi er innstilt på at dem som fremdeles bor der skal få bli i leilighetene sine. Flere av dem er er pleietrengende, men det blir en løpende vurdering, sa Fredriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag