Torsdag ble den profilerte islamisten Ubaydullay Hussain varetetktsfenglset i åtte nye uker.

Han er siktet for terrorrekruttering, trusler og påvirkning av vitner.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Villig til å flytte til Karasjok

Hussain nekter straffskyld i saken og begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet.

Her kom det også frem at han var villig til å flytte ut av Oslo, for å komme unna islamistmiljøet, og la Politiets sikkerhetstjeneste (PST) få passordene han bruker til sosiale medier, slik at de kan følge hans nettaktivitet.

- Som et alternativ til varetektsfengsling er jeg villig til å gå med på restriksjoner som meldeplikt eller gå med fotlenke. Jeg kan også flytte ut av Oslo. Om det er flytting til Karasjok er jeg villig til det, sa Hussain i fengslingsmøtet, hvor referatforbudet ble opphevet.

- Først og fremst ønsker jeg å komme tilbake til samfunnet og fokusere på familien og studier. Jeg har også en straffesak foran meg og det blir naturligvis fokus på den også. Men jeg aksepterer vilkårene retten setter ved en løslatelse. Denne saken har vært en belastning for meg, min ektefelle og min familie.

De siste gangene Hussain har møtt i fengslingsmøter har han kommet med veldig kort hår, tynt skjegg. Torsdag møtte han i lys bukse og hvit skjorte. Borte var skjegget slik de fleste er vant til å se ham, og uten tradisjonelle muslimske klær.

Forhåndsberammet terrorsak

PST mener forslagene om restriksjoner ikke er tilstrekkelig til å løslate Hussain.

- Saken står i vesentlig samme stilling som tidligere, og vi ser ingen grunn til å se annerledes på det nå. Derfor opprettholder vi begjæringen som fortsatt fengsling, sier politiadvokat i PST Signe Aalling til Nettavisen.

En rettssak mot Hussain er forhåndsberammet til 3. november i Oslo tingrett. Men det er ikke endelig avgjort om det blir tatt ut tiltale. Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST) har frist til midten av september med å sende en eventuell tiltale til Oslo tingrett.

- Siktelsen er feil

Avgjørelsen om åtte ukers varetekt anket han på stedet. Dermed ble han fraktet tilbake til varetektscellen i Kongsvinger fengsel.

- Han nekter straffskyld og mener siktelsen er feil. Når han sier seg villig til å flytte ut av Oslo så er det fordi han ikke lenger er del av det islamistiske miljøet og ikke ønsker å sitte varetektsfengslet, sier Hussains forsvarer Ulrik Sverdrup-Thygeson jr. til Nettavisen.

I forrige fengslingsmøte i juni uttalte Hussain også at han ønsket å ta avstand fra det islamistiske miljøet og den ekstreme gruppen Profetens Ummah.

- Jeg var forberedt på at det ville komme negative kommentarer. Jeg var også forberedt på at personer i det islamistiske miljøet ikke ville ha tillit til meg lenger. Men min målsetting, og mitt veivalg, er å ha fokus på studier, min ektefelle og familie, sa Hussain til rettens dommer Nina Borthen.

- Mistet autoritet i islamistmiløet

- Har du noen autoritet i det islamistiske miljøet? spurte forsvarer Sverdrup-Thygeson jr. i retten.

- Nei, det vil jeg ikke tro, svarte Hussain.

I retten kom det også frem at han ønsker å være en brobygger i samfunnet, og ikke brodbrenner.

PST ønsker ikke å si om de anser at Hussain har autoritet i islamistmiljøet.

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Aalling.