RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Huygens landet med et plask

Sist oppdatert:
Romsonden Huygens landet trolig i søle, viser analyser av landingen.

Landingen fredag var mindre brutal enn ventet på forhånd. Trolig landet romsonden i søle. Huygens fortsatte å sende lenge etter at Cassini forsvant under horisonten 1 time og 12 minutter etter landingen, opplyser Norsk romsenter.

Forskerne gransker nå data samlet inn fra radioteleskoper for å finne ut hvor lenge Huygens overlevde på bakken. Ekspertene håper også de kan bestemme det nøyaktige landingsstedet innenfor en nøyaktighet på 1 km.Følg nedstigningen her (animasjon, ekstern lenke)

Forskerne trodde Huygens ville komme ut av disen i 50-70 kilometers høyde. I virkeligheten skjedde det først ved 30 km. 700 meter over bakken ble en lampe slått på under sonden. Lampen tente som den skulle og lyste i vel en time etter landing.

Et kamera som var montert under sonden sank trolig ned i søla under landingen. En annen mulig forklaring er at linsen ble dogget av kullstoffer.

Humpete
Analysen av ferden gjennom Titans atmosfære viser at turen ble mer humpete enn forutsatt. Det kan skyldes at vinden i de øvre delene av atmosfæren var kraftigere enn forventet. Farten på sonden ble redusert til 180 kilometer i timen etter at hovedfallskjermen løste seg ut. I den lavere delen av atmosfæren sank farten til ca. 19 km/t samtidig som den drev sidelengs med ca. 5,5 km/t.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere