HV-soldater lagde galge

Foto: (Refugee.no)

Slik så det ut etter at Heimevernet hadde rasert lokalene.

23.11.06 22:11

Den frivillige organisasjonen Refugee Norge vurderer å anmelde Heimevernet etter at de raserte et bygg som brukes som konfirmantleir for 3000 ungdom.

Se bilder nederst i saken!

Jobber gratis
Organisasjonen gjennomfører konfirmant-arrangementer i lokalene til gamle Trandum asylmottak, like ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Lokalene eies av flyplassen.

Men da gratisarbeiderne kom til bygget etter at det var blitt leid ut til Heimevernet denne uken, ble de møtt av et syn de sent vil glemme.

Lagde galge
- De hadde rasert og ødelagt hele lokalet. De har revet ned et branntau og laget galge til å henge folk. I tillegg har de revet ned gardiner, knust bord og skap, brutt opp dører og revet opp planker av veggen. De har gått helt berserk, sier Kenneth Johansen i Refugee Norge til Nettavisen.

Han forteller at de frivillige arbeiderne har brukt et år på å lage kulisser i lokalene, som skal brukes til rollespill for konfirmanter om kort tid. Nå må trolig konfirmant-treffet helgen 1-3. desember avlyses.

- Vi baserer oss kun på frivillig arbeid og har medlemmer overalt i Norge. Selv om Heimevernet dekker skadene, vil det ta lang tid for oss å bygge opp igjen alt dette. Å hente inn folk fra alle kanter av landet, kjøpe inn nytt stoff, henge opp gardiner og så videre vil ta veldig lang tid. Jeg er rett og slett forbannet, sier Kenneth.

- Vellykket
Fredag skal den frivillige organisasjonen møte Heimevernet og ledelsen ved Oslo Lufthavn Gardermoen for å diskutere saken, men Heimevernet har allerede startet intern gransking av hendelsen.

- Hvis vi har ført til at denne konfirmantleiren er ødelagt, beklager vi på det sterkeste. Da vil vi selvsagt rydde opp etter oss, sier oberstløyntnant Vidar Dahl i HV-02 til Nettavisen.

Han forteller at det fra tid til annen skjer uhell under øvelsene.

- Når du har en øvelse og entrer et bygg, hender det i enkelte tilfeller at det går utover en dør. Og en av grunnene til at vi fikk låne dette bygget er at det er såpass gammelt og i dårlig stand, påpeker han.

Ikke vanlig
- Er det vanlig at Heimevernet raserer lokaler under øvelser?

- Nei, det er overhodet ikke vanlig for oss å ødelegge hus, sier Dahl.

Oberstløytnanten forteller at militærpolitiet nå har overtatt saken, og at de er igang med å avhøre soldatene som var i bygget den bestemte perioden.

- Vil det få konsekvenser for soldatene dersom det blir fastslått at de stod bak?

- Det må vi vurdere når det er på det rene hva som har skjedd, sier Dahl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.