RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HV-vold fører til forbud

Etter at en rekke aspiranter ble hardt skadd under opptak, har Heimevernet bestemt å stanse opptaket midlertidig og forby kamp uten beskyttelse.

Det var i april i år at en rekke soldater ble skadd under et opptak til en såkalt 016-avdeling. Dette er en skarpeste og mest operative avdelingen i Heimevernet. Fredag la undersøkelseskommisjonen frem sin rapport vedrørende episoden.

Rekruttene kjempet mot hverandre to og to i Vatneleiren, og ble påført slag og spark i ansikt, armer, bein og mage - uten beskyttelsesutstyr. Ingen risikovurdering ble foretatt, og befalet grep ikke inn selv da øvelsene gikk altfor langt.

- Flaks at ingen ble drept
Befalet forsvarte det med at de hadde gitt beskjed om at elevene selv kunne gi seg om det ble for ille, men kommisjonen konkluderer med at hver enkelt aspirant hadde svært høy terskel for å avbryte en slik øvelse. Dessuten hadde de stor tillit til at sikkerheten var ivaretatt.

Aspirantenes forutsetning for nærkamp var også svært varierende. Mens noen hadde lang erfaring fra kampsport, var det andre som var totalt uten erfaring. Dermed ble faren for skader desto høyere.

Lege Stig Akre, som behandlet aspirantene, uttalte den gang at det bare var flaks at ingen ble drept.

Stanser opptak
Heimevernet har besluttet å stanse alle opptak til 016-avdelinger inntil det foreligger nye retningslinjer.

Det er også nedlagt forbud mot slag og spark mot personer uten beskyttelsesprogram. Lege bør være til stede under planlegging og gjennomføring av opptak og risikofylte øvelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere