RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er det med Tøyen?

Foto: Stian Lysberg/Solum/Terje Bendixby/Svein Gustav Wilhelmsen/
Sist oppdatert:
Skyting, drap og knivstikking. - Bekymringsfullt, sier beboer og lokalpolitiker.

Det siste halve året har det vært en rekke alvorlige voldsepisoder på Tøyen i Oslo. Et sted som i mange år har vært beryktet, på grunn av sin høye andel av ikke-vestlige innvandrere.

Drap, vold med døden til følge, alvorlige skyteepisoder og knivstikking er noe av det som har skjedd på stedet. Søndag skjedde det igjen, da en somalisk mann ble skutt i brystet i en kjeller på Tøyen. Mannen ligger nå kritisk skadd på Ullevål universitetssykehus.

Men hvorfor skjer alt dette akkurat på Tøyen?

Se oversikt over de største voldsepisodene nederst i saken.

- Bekymringsfullt
Tøyen er en del av bydel Gamle Oslo, og er det tettest befolkede området i Oslo, med litt over 8000 innbyggere.

All volden på stedet, bekymrer lokalpolitiker Hans Christian Lillehagen (Ap), som er leder for bydelsutvalget.

- Det er bekymringsfullt det som skjer. Over flere år har det vært voldsepisoder som kan knyttes til målrettet vold, mellom gjenger og innad i grupper, og det er klart at vi i bydelen er bekymret for utviklingen, sier Lillehagen til Nettavisen.

- Det har blitt for mye, konstaterer han.

- Gjøres for lite
Lillehagen mener det gjøres altfor lite med det alvorlige problemet.

- Nå vet jeg at politiet har jobbet systematisk med gjengoppfølging og gjengangere, men det bør også være et større fokus på vold mellom grupper og innad i spesielt noen grupper som det virker som skiller seg noe ut, slik at det slås ned på, sier bydelslederen.

- Jeg synes det er en tendens til at det blir tatt litt for lett på voldsepisoder som er innenfor gjenger og mellom grupper i forhold til andre drap og voldsepisoder. Det er uakseptabelt at slike hverdagsepisoder ikke prioriteres høyere og løftes fram som et faktisk problem som vi ikke kan være kjent med i Oslo, eller Norge for den saks skyld, sier Lillehagen, som selv bor i området.

Han mener folk som bor på Tøyen, men også på Grønland der det også er mye vold, har krav på at problemet tas på alvor.

- Det kan ikke være godt nok at «her er vi vant til det» på en måte. Man må ta problemet ved roten. Det blir et samfunn utenpå vårt sivile samfunn som bare får lov til å fortsette, og det avler bare mer, sier Lillehagen.

- Blitt vant til det
Han tror de mange hendelsene gjør noe med folk som bor på Tøyen.

- Hvis det skjer et drap, så tenker man ok, og så går vi rett forbi der fem minutter etterpå og tenker ikke mer på det. Men alle disse episodene i sum gjør noe med oss, tror Lillehagen.

Han mener man er nødt til å slå mye hardere ned på rus i miljøene som utøver volden, særlig opp mot bruk av khat.

- Det er jo påvist at man får psykoser ut av khat, og da er man mer tilbøyelig til å utøve vold, og alvorlig vold, sier Lillehagen.

Lederen av bydelsutvalget sier khatbruk er et stort problem på stedet.

- Men det blir ikke prioritert av politiet og tollmyndighetene som et hardt nok narkotisk stoff. Vi må øke strafferammen på khat og vi må sørge for at det ikke kommer inn i landet, sier han.

Lillehagen mener også at det må satses mer på Oslo indre øst i forhold til fritidstilbud for barn og unge, noe han mener vil gi positive resultater.

- Kan være tilfeldig
Oslo-politiet på sin side mener det kan være tilfeldig at det har skjedd så mange alvorlige hendelser på Tøyen den siste tiden.

- Noen ganger så er det noen tilfeller som samler seg over et sted, og så blir det rolig igjen. Jeg kan i hvert fall ikke si at det er spesielt farlig å bo på Tøyen, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

- Det kan være rene tilfeldigheter, sier Rohde.

Hun mener det ikke er noen grunn til å hause opp situasjonen.

- Vi har jo også sett at episodene har skjedd der, men det er ikke grunnlag for å hause dette opp til noe spesielt nå, sier politiinspektøren.

- Mye positivt også
Lillehagen påpeker at det også er mye positivt som skjer på Tøyen, og at han ikke helt kjenner seg igjen i bildet media skaper av stedet.

- Nå er det veldig mange positive utviklingstrekk også på Tøyen. Det er mange ressurssterke personer som har flyttet til Tøyen, og det demper de negative problemene og bidrar til at vi får fokus på det, noe som er veldig viktig for å få gjort noe med det. Vi gir oss ikke før det blir bedring i forholdene.

- Her fødes det også flest barn i Oslo, folk blir boende her og det er mangfold og liv i gatene, skryter bydelspolitikeren.

Innvandrerandelen har heller ikke gått opp i det siste.

- Den generelle utviklingen i bydelen er at etnisk norske flytter inn, og at innvandrerandelen holdes nede. Vi får innvandrere, men det er nå vestlige innvandrere som flytter hit, og det er en helt ny utvikling. Så det virker ikke som om alle disse episodene skremmer vekk folk, det håper jeg ikke, sier han.

Vold på Tøyen 2009:

20. desember
33 år gammel somalisk mann skutt i brystet med hagle i en kjeller i Åkerbergveien 50 på Tøyen. Mannen ligger kritisk skadd på Ullevål universitetssykehus.

Les om saken her

15. desember

28 år gammel mann døde etter voldsepisode i bilvaskehall på Tøyen.

Les om saken her

16. november
To menn knivstukket utenfor Munch-museet på Tøyen.

Les om saken her

3. august
To menn skutt i en bil i Jens Bjelkes gate på Tøyen. Den ene døde. Oppgjør i det somaliske miljøet.

Les om saken her

28. april
Parkeringsvakt ble skutt etter i Sigurds gate på Tøyen.

Les om saken her

13. april
To knivstukket i Sars gate på Tøyen.

Les om saken her

Og; alle husker vel Munch-ranet i 2004 - en av Norges mest omtalte krimsaker - også på Tøyen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere