RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo (MUSIT)

Hva har de funnet i ditt nabolag?

Sist oppdatert:
490.000 funn lagt ut på nett. Nå kan du se hva arkeologene har funnet i nabolaget ditt.

I flere hundre år har norske universiteter samlet millioner av fornminner som er funnet under forskjellige utgravninger. De fleste av disse funnene ligger gjemt i magasiner. De fineste gjenstandene er på museum.

Men nå kan du se mange, mange av dem på nettet. På nettstedet www.unimus.no/arkeologi kan du søke i 490.000 arkeologiske funn gjort over hele Norge, se bildene og lese historien bak funnene.

Her kan du søke i utvalgte godbiter, eller gå til Norgeskartet og finnene funnene gjort innenfor ditt lokalområde.

Godt verktøy
- Ja, vi håper dette skal bli et godt verktøy for lokalhistorikere, skoler, kommuneansatte og andre interesserte, sier Kari K. Kristoffersen ved Bergen Museum.

Hun poengterer at nettstedet ikke er noen Norgeshistorie, men en oversikt over funn i Norge. For å få kunnskap om sammenhengen må man ennå gå til historieboken, eller nettsteder som for eksempel lokalhistorie.no og gamle naboer (for Vestlandet).

- På nettstedet Gamle Naboer som jeg kjenner, får man en forklaring på hva slags type funn som er gjort, og hva det betyr. På dette nye nettstedet får du en katalogisk oversikt over funnene, sier Kristoffersen og legger til at jo mer lokalhistorie man kan, desto mer glede vil man ha av katalogen.

Fortløpende oppdatert
Nettstedet blir oppdatert fortløpende etter hvert som flere funn blir katalogisert. Ennå er de fleste funnene ikke lagt inn i basen, og Kristoffersen tror heller ikke at alt vil bli lagt inn.

- Ikke alt egner seg for utstilling - for eksempel avfall fra en steinalderboplass - selv om det vil være verdifullt materiale for arkeologer, sier Kristoffersen.

Det er Universitetsmuseenes IT-organisasjon (MUSIT) som har utviklet portalen i samarbeid med Making Waves. MUSIT drives av universitetene i Bergen, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim, og forvalter samlinger på vegne av Arkeologisk museum, Bergen Museum, Kulturhistorisk museum, Naturhistorisk museum, Tromsø Museum – Universitetsmuseet og NTNU Vitenskapsmuseet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere