*Nettavisen* Nyheter.

Hva har soldater imot andejegere?

Foto: (Foto: Scanpix)

Overivrige HV-soldater anmeldt etter «brutal pågripelse» av uskyldige andejegere.

08.09.08 20:01

To jegere fra Andøy i Nordland ble ifølge Andøyposten brutalt anholdt da de gikk på andejakt i forrige uke. Hendelsen skjedde under en militær øvelse, men politiet ser alvorlig på at sivile personer blir rammet på denne måten.

Frihetsberøvelse

Etter å ha tatt en alternativ rute på vei hjem fra jakt fikk en Heimevernspatrulje øye på de to. Det hjalp lite at de to jegerne poengterte at de ikke var en del av øvelsen.

Først ble de bedt om å holde kjeft og deretter tvunget til å gi fra seg lommebøker og mobiler. Soldatene holdt de sivile i sjakk med geværene til militærpolitiet ankom. Deretter ble situasjonen avklart, men ifølge lensmannen i Andøy ble situasjonen opplevd som truende.

- Vi har mottatt en anmeldelse fra jegerne, og vi etterforsker forholdet som frihetsberøvelse. De to ble holdt fanget i en time, og siden det var våpen involvert er det en alvorlig sak, sier lensmann Per Erik Hagen til Nettavisen.

Trygt å ferdes

De to jegerne har anmeldt hendelsen, og lensmannen poengterer at folk ikke skal føle seg truet i skog og mark- selv under militære øvelser.

- I en årrekke har det vært avholdt større og mindre øvelser i Andøy, som har gått knirkefritt med hensyn til å unngå ting som dette. Vi arbeider nå med å få alle fakta på bordet i denne saken, og ser som sagt alvorlig på hendelsen ut fra de forhold jeg nettopp har understreket, sier lensmannen til Andøyposten.

Hvorvidt Heimevernet har hjemmel til å holde folk under øvelse er under etterforskning og ikke avklart. Likevel er det fri ferdsel i utmarka, og Hagen understreker at det ikke er noen grunn til å være spesielt på vakt.

- Det er ikke forbudt for sivile å oppholde seg i skogen under en militær øvelse. Lignede tilfeller har heller aldri skjedd her tidligere, opplyser lensmannen til Nettavisen.

Heimevernet angrer ikke

Heimevernet vil ikke uttale seg direkte om saken, men vil på generelt grunnlag si at det ikke optimalt at sivile befinner seg i områder med militære øvelser.

- Beklageligvis kom to personer inn i øvingsområdet. HV 16s personell har håndtert dette på normalt vis. Dersom de to føler seg støtt av dette, beklager vi selvsagt det, sier Rolf K. Ytterstad i HV 16 til Andøyposten.

Selv om Heimevernet er vage i sine uttalelser, bekrefter lensmann Hagen til Nettavisen at militærpolitiet er koblet inn i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.