*Nettavisen* Nyheter.

Hva i huleste er dette?

Foto: Rudolf Svensen (UW Photo)

Forskerne har ikke den fjerneste anelse. Vet du det? Se de utrolige bildene.

26.10.06 10:41

– Det var min bror som fant den etter at jeg var kommet opp av vannet. Han sa jeg måtte komme uti igjen og ta bilde av noe jeg aldri hadde sett før, forteller undervannsfotograf Rudolf Svensen i UW Photo til iBergen.no.

Bildene er tatt 1. oktober i år på om lag fem meters dyp ved Utåker i Matrefjorden, helt sør i Hordaland. Brødrene Erling og Rudolf Svensen har dykket her flere ganger, og har en rekke ganger støtt på sjeldne dypvannsfisker samme sted. Men aldri har de sett noe så rart som denne «badeballen».

Hva tror du «badeballen» er? Send dine forslag til oss!

Klikk på bildet for å forstørre.

– Den kom bare duvende forbi mens vi lå i vannet. Jeg vil tippe den var litt under en meter i diameter, og helt geleaktig. Broderen testet den litt ved å klemme på den. Den bulte innover og spratt ut igjen til original form, akkurat som en badeball, forteller Svensen.

Mysterium for forskerne
– Hva tror du det kan være?

– Jeg tror det er et slags dyr, en eller annen organisme. Jeg har sett et bilde av noe liknende en gang, men da manglet den røde strengen. Men selv professorer som har 50 års erfaring har ikke peiling, sier Svensen.

Førsteamanuensis Torleiv Brattegard ved Universitet i Bergen bekrefter at geleklumpen er blitt litt av et mysterium for forskerne.

– Dette er en morsom sak. Dersom vi finner ut at dette er et dyr, har vi ikke sett lignende i Norge tidligere, forteller Brattegard til UiBs nettavis På Høyden.

Zoologi-forskerne ved Universitetet mottar om lag 100 bilder av forskjellige dyrearter og organismer i året. Men det er heller sjeldent at det kommer inn bilder av uoppdagete arter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kan være ny art
Ifølge Brattegard er det to muligheter som utpekere seg. Det kan være en art som er kjent andre steder i verden, som første gang viser seg i Norge. Eller det kan være en helt ny art som er oppdaget.

– Vi er på jakt etter svaret, sier Brattegard til På Høyden.

Brødrene Svensen har tenkt seg tilbake til Utåker for å dykke i mars, og tror «badeballen» for lengst har drevet så langt av gårde at den blir vanskelig å finne igjen.

– Vi liker oss der, fordi er mye artig og spennende å fotografere i Matrefjorden. Skulle det komme en slik forbi neste gang også, skal vi heller ta den med oss, humrer Svensen.

Vet du hva dette er? Kom med dine forslag og spekulasjoner under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.