RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva kan du om påsken?

Sist oppdatert:
Noen og hver kan ha problemer med å huske hva som ifølge kristen tro skjedde i Jerusalem for cirka 2000 år siden. Sjekk hva du kan om påskens budskap.

Påsken er den eldste kristne høytiden og feires til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse. Har du sett Mel Gibsons film «Jeus Christ» har du allerede nå noen bilder i hodet.

Hver dag, fra palmesøndag (forrige helg) til 1.påskedag er viktig for å skjønne det kristne budskapet og hva som hendte i Jerusalem drøyt 2000 år siden.

TV 2 Nettavisen har fått hjelp fra Helga Haugland Byfuglien - ett av de heteste navnene som etterfølger for biskop Ole Christian Kvarme i Borg. Hun er generalsekretær i KFUK-KFUM og leder av styringsgruppa for trosopplæringsreformen i Den norske kirke.

Her er hennes påske-ABC:

SKJÆRTORSDAG
- Dette var dagen da Jesus hadde sitt siste måltid med disiplene. Starten på nattverden. Samme kveld ble Jesus forrådt av Judas.

LANGFREDAG
- Dagen for den dramatiske rettssaken som ender med at Jesus korsfestes og dør.

PÅSKEAFTEN
- Når kvinnene kommer til graven påskemorgen, møter de engler som forteller at Jesus har stått opp.

Drama på to plan
Helga Haugland Byfuglien innrømmer at påsken ikke lenger har den posisjonen som kristen høytid som julen, men at den fortsatt står sterkt i folks bevissthet. Hun peker på at Den norske kirke de siste årene har gjennomført en fornyelse av feiringen i kirken, blant annet med hjelp av flere konserter og midnattsgudstjenester påskeaften.

- Sto fysisk opp fra de døde
- Det er noe med hele påskedramaet som griper på flere plan. Det er både det ytre dramaet og det at disse begivenhetene har betydning for oss som kristne i dag, sier hun til TV 2 Nettavisen.

132 av 135 prester svarer at de tror at Jesus fysisk og bokstavelig talt sto opp fra Dødsriket påskemorgen, og steg opp til himmelen. Det viser en undersøkelse Vårt Land har foretatt. Si hva du mener her.

Lenke til Den norske kirkes nettside om påsken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere