Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva sto i hånda, Valla?

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Da Gerd-Liv Valla besøkte Fredrik Skavlan i Først & Sist, hadde hun tettskrevne notater i håndflaten.

MARIENLYST (Nettavisen): Men hva som sto i hånda er det bare hun som vet foreløpig. Men før Valla ankom studio på Marienlyst hadde hun truet med å trekke seg fra Først & Sist dersom Yssen fikk være med.

Se bilde av hånda nederst i saken

Fredag kveld stilte den omstridte LO-lederen opp hos Fredrik Skavlan på Først & Sist for å snakke om de siste dagers strid rundt Ingunn Yssen.

Ifølge Fredrik Skavlan truet Gerd-Liv Valla å trekke seg fra programmet dersom Yssen fikk være med.

- Vi har invitert henne til å komme til oss i LO i flere måneder for å få løst denne saken. Men hun har ikke villet møte oss. Derfor mener jeg det blir helt feil å møte henne for første gang i et tv-studio, sa Valla til Skavlan.

Frontalangrep
Yssen sa opp sin stilling som leder for internasjonal avdeling i LO gjennom et krast oppsigelsesbrev – som torsdag ble trykket over fire sider i VG.

Der går hun til frontalangrep på sin tidligere sjef. I dag, fredag, svarte LO-leder Gerd-Liv Valla med et forsvarsnotat som ble sendt ut til landets største redaksjoner.

- Dette ble sendt ut etter råd fra advokat. Påstandene fra Yssen var så grove, at vi måtte besvare dem, sa Valla.

- Despot?
- Er du en despot? spurte Skavlan med klar henvisning til Ingunn Yssens påstander om at LO-lederen har trakassert og skjelt henne ut ved en rekke anledninger.

- Jeg er i hvert fall ikke noen pus, det kan jeg ikke være som LO-leder, sa Valla.

Under Først & Sist viste LO-lederen seg for første gang fra en noe mer ydmyk side i striden med Ingunn Yssen.

- Det er trist dersom hun opplever saken slik hun hevder. Men jeg mener at en sterk person som Yssen burde kommet direkte til meg. Vi har tross alt kjent hverandre i 15 år, sa Valla i talkshowet.

- Men dette handler om hennes opplevelse av situasjonen, og det må vi ta på alvor. Og jeg sier ikke at vi ikke kan ha gjort noe feil. Men vi har prøvd å løse saken på beste måte, understreket Valla.

- Har ikke skjedd
Hun gjentok også at hun aldri har oppført seg dårlig mot Yssen.

- Det hun hevder i sin oppsigelse, har ikke skjedd. Jeg har ikke sagt det hun påstår, sa Valla til Fredrik Skavlan.

Programlederen tok blant annet opp påstandene om at Valla skal ha skreket «du er ubrukelig» til Yssen på flyplassen i Helsinki – angivelig fordi Yssen ikke hadde ordnet businessklasse-billett til henne.

- Det er overhodet ikke sant. Jeg har aldri skreket at hun er ubrukelig. Men jeg måtte reise på businessklasse fordi jeg hadde brukket ryggen og gikk med korsett. For øvrig er det ikke slik at jeg bruker å reise på businessklasse, sa Valla.

- Gått inn på meg
- I 2001 etterlyste du bedre vern for arbeidstakere som varsler om mobbing på arbeidsplassen. Syns du at du verner om Yssen nå? ville Skavlan vite.

- Det er hun som har gått offentlig ut med denne saken, og derfor måtte vi svare. Vi har prøvd å løse hennes arbeidssituasjon, og har fulgt alle regler. Og jeg vil ikke spekulere i grunnen til at Yssen går ut i media på denne måten, svarte Valla.

- Har saken gått inn på deg?

- Så klart det har gått inn på meg. Ingunn Yssen er en person jeg har kjent i svært mange år, var alt Valla ville si.

Kaos
Hun fortalte også at hun fredag kveld skulle få besøk av sin datter – og at de to sammen skulle dra på shopping. Deretter ble hun smuglet ut bakveien fra NRK-huset på Marienlyst – slik at hun kunne slippe spørsmål fra journalister.

Da Valla ankom Marienlyst var det så kaotisk at selv Hans-Wilhelm Steinfeldt løp baklengs inn i en stolpe og gikk i gulvet med et brak.

Hele intervjuet med Gerd-Liv Valla sendes i «Først & Sist» på NRK1 fredag kl. 21.25.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!