RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hval-sensasjon på Svalbard

Sist oppdatert:
Plutselig dukket den antatt utryddede grønlandshvalen opp midt i Longyearbyen.

Det har ikke vært grønlandshval på Svalbard på over 100 år. I går dukket et eksemplar av arten plutselig opp midt i havna i Longyearbyen.

Se flere bilder av hvalen nederst i artikkelen.

- Dette er en sensasjon, sier en begeistret Ian Gjertz, naturvernrådgiver hos Sysselmannen på Svalbard, til TV 2 Nettavisen.

Rett ved kaia
Han forteller at den anslagsvis 12-15 meter lange hvalen først ble observert i halv ti-tiden onsdag morgen. I 18-tiden på kvelden la den seg til ved kaia i Longyearbyen.

- Den var bare 50 meter fra kaia, to-tre kilometer fra sentrum. Hvalen lå stille og bare sløvet, kanskje den sov. Vi sto og så på den i i hvert fall en time. Etter hvert ble det litt trafikk i havnen, da flyttet den seg litt utover i fjorden. Så ble den liggende lenge, jeg så den sist i halv elleve-tiden i går kveld, forteller Gjertz.

Utryddet
For fire hundre år siden, da Svalbard ble oppdaget, krydde det av grønlandshval i fjordene i området. Hvalene var svært ettertraktet, og det ble satt i gang storstilt fangst på dem. Etter nøyaktig 300 år tok fangsten slutt. Da var det ikke en eneste grønlandshval igjen på Svalbard.

- I det siste har man begynt å ha en mistanke om at det kunne være noen hval igjen her oppe. Sist i april var det et tokt i isområdene mellom Svalbard og Grønland, der det ble oppdaget 20 grønlandshval. Det var en sensasjon. Men det var jo i kjerneområdene for grønlandshval, så det at den dukker opp her på Svalbard, er enda større, sier Gjertz.

Kan være 200 år
Grønlandshvalen er blant de største pattedyrene i verden. Den kan bli opptil 20 meter og veie 100 tonn. Dessuten kan de bli opp mot 200 år gamle.

- Hvis vi leker med tanken, kan denne hvalen ha opplevd Napoleonskrigene, sier Gjertz, men legger til at han ikke tror denne hvalen var fullt så gammel.

Gjertz mener sensasjonen på Svalbard gir håp for utrydningstruede dyrearter.

- Dette er en god indikasjon på at vern hjelper. Over tid kommer de tilbake. Men grønlandshvalen får ikke kalver oftere enn noe sånt som hvert åttende år, så det kommer ikke akkurat til å koke med grønlandshval i fjordene her med det første, forteller han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere