*Nettavisen* Nyheter.

Hvalkjøtt er miljøkjøtt

Foto: AFP/Scanpix

Ett måltid med storfekjøtt gir samme klimabelastning som åtte måltider med hvalkjøtt.

04.03.08 00:31

Hvalkjøtt er mye mer klimavennlig enn annet kjøtt. Det er konklusjonen i en ny undersøkelse som ser på klimabelastningen for hvalkjøtt.

- God samvittighet
Klimautslippene som genereres ved å produsere hvalkjøtt er hele ni ganger mindre ved lammekjøtt og åtte ganger mindre enn ved storfe. Også produksjon av kylling og svin skaper langt mer CO2, henholdsvis halvparten og en tredjedel mer.

Undersøkelsen, der hvalkjøtt og hvalfangstnæringen kommer svært godt ut, er utarbeidet av interesseorganisasjonen Høge Nord Alliansen, som ble etablert i 1991 som en respons på antihvalfangstkampanjene.

Leder Rune Frøvik er knallfornøyd.

- Dette viser at folk kan spise hval med god samvittighet. Vi visste fra før at de tallrike bestandene i vårt farvann gjør hvalkjøtt til et bærekraftig og miljøvennlig alternativ, nå får vi bekreftet at det også er klimavennlig, sier Frøvik til Nettavisen.

Greenpeace avviser undersøkelsen
Nå håper han at en utvikling med omlegging til grønne avgifter, der kostnadene med klimagassutslipp innarbeides i prisene, kan styrke den økonomiske konkurranseevnen til hvalkjøttet.

Undersøkelsen dekker åtte av Norges 30 hvalfangstskip, og ifølge tallene avga disse 885 tonn karbondioksid grunnet brenning av diesel i løpet av 2007. Det ga 461 tonn hvalkjøtt, og et gjennomsnitt på 1,9 kilo utslipp per kilo kjøtt, altså langt lavere enn de mer tradisjonnelle kjøttslagene. Dessuten krever for eksempel kuhold bruk av traktorer, ploger og kunstgjødsel. I tillegg produserer kyrne metangass gjennom fordøyelsen.

Miljøvernorganisasjonen Greenpeace avviser imidlertid undersøkelsen, og sier at nesten all slags mat er mer klimavennlig enn kjøtt.

- Overlevelsen av artene er uansett viktigere enn de lave klimagassutslippene vi får av å spise dem opp, sier Truls Gulowsen ifølge Reuters.

Hvalfangst på tapetet
The International Whaling Commission (IWC) samles denne uken til et møte i London med hensikt å finne en løsning på konflikten mellom hvalfangstorganisasjonene og deres motstandere.

Frøvik skal selv delta på møtet i London, men har lave forventninger.

- Det blir vel resultatløst som vanlig. Men vi er fornøyd så lenge det er en økende forståelse for de positive aspektene ved hvalfangst, og det drar i riktig retning selv om IWC virker til å ha kjørt seg fast, sier han

Kastet råttent smør
Antihvalfangstaktivister prøvde mandag å sabotere et japansk hvalfangstskip ved å bombardere det med råttent smør. Aktivistene fra den australske gruppen Sea Shepards sier ifølge the Independent at de forsøkte å gjøre dekket om bord så glatt at det ikke var mulig å arbeide der.

Japanske myndigheter sier minst tre av mannskapet ved skuta «Nisshin Maru» er lettere skadet etter å ha blitt truffet av en syre som dannes i det råtne materialet.

- De (Sea Shepards, journ. anm.) er terrorister som bør settes bak lås og slå. Våre japanske kolleger er ikke like dyktige som oss til å håndtere det internasjonale presset, enda deres fangstområder er enda rikere enn våre. Dette burde ikke være et problem, er Høge Nord Alliansens leder Frøviks reaksjon på aksjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.