Hvem stjal mine døde barns engler?

PÅ GRAVA: Mamma Lene Gustavsen med datteren Helene Kaarina (3) på graven hvor englene ble stjålet. Datteren på tre år lurer også på hvem som «er så dumme at de har stjålet englene til storebror, storesøster og lillebror».

PÅ GRAVA: Mamma Lene Gustavsen med datteren Helene Kaarina (3) på graven hvor englene ble stjålet. Datteren på tre år lurer også på hvem som «er så dumme at de har stjålet englene til storebror, storesøster og lillebror». Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Lene (36) har mistet tre barn tross sin unge alder. Nå har noen plyndret graven til hennes døde barn: - Jeg forstår ikke at noen kan være så ussel.

21.08.12 21:37

Lene Gustavsen (36) har en trist historie å fortelle. Til tross for sin unge alder, har hun mistet tre barn. To sønner døde på grunn av en arvelig nyresykdom og en datter som døde av oksygenmangel etter feilbehandling, skriver Nordlys.

De tre er gravlagt på den vakre naturkirkegården i Skibotn og Lene er der hver dag når hun er hjemme.

Selv bor hun i Levanger, men ville at barna skulle begraves der hele slekta bor.

Datteren Helene Kaarina (3) løper i forveien til gravstedet. Mellom oldeforeldrenes to gravsteiner ligger de tre. Tidligere sto det tre små engler, en for hvert barn som døde, samt en stor engel. Nå står det ingen. Hun fjernet de siste to etter tyveriene.

- Jeg var der fredag og da jeg kom tilbake lørdag, da så jeg med en gang at noe manglet. Den ene engelen. Og det er ikke første gang. Det er den andre engelen som forsvinner på kort tid.

Hvem?
Nå er hun opprørt og lei seg.

- Det føles som om noen har trampet på sorgen min. Jeg har bare lyst til å gråte. Hvem er som gjør noe sånt? Å stjele fra en gravplass? Først tenkte jeg at det kunne vært barn på ferde, men da ville vel foreldre reagert? Vi har lett over alt, til og med i søpla. Englene er borte og jeg regner dem som tapt, sier hun.

- De hadde stor symbolsk betydning og de har stått der siden barna ble gravlagt. Englene ble kjøpt med kjærlighet og det gjør vondt at noen føler de bare kan ta dem fra meg.

Skrev lapp til tyven
Hun har skrevet en lapp som henger ved inngangen til kirkegården.

«Var det du som stjal mine barns engler? Synes du det føles godt å stjele fra barns grav? Det sårer meg».

Brevet er signert «Englemamma».

- Jeg forstår ikke at noen kan være så ussel. Dette er lavmål. Dette er engler som hvem som helst kunne kjøpt på -Nille, slik jeg gjorde.

Vært hos politiet
Gustavsen har også informert politiet om saken, selv om hun skjønner at det er vanskelig å finne spor i saken.

- Jeg nekter å godta at jeg ikke kan få sørge ved mine barns grav i fred. Verden har endret seg. Jeg har snakket med eldre som sier at før var dette helt utenkelig. Dette er hellig grunn og du stjeler ikke fra de døde.

Hun har ingen mistanker til hvem som kan ha gjort det.

- Det kan være hvem som helst. Vi følte dette var et trygt sted, at barna kunne hvile trygt her. Jeg trodde ikke at noen skulle stå ved mine barns grav med onde hensikter.

Nå håper hun noen føler et stikk av dårlig samvittighet og plasserer englene tilbake.

- Vi har hatt så mye motgang de siste år og så kommer dette. Dette er noe ingen burde være nødt til å oppleve.

Første gang
Kirkeverge Rolf Steinvik i Storfjord liker ikke det han hører.

- Jeg har ikke hørt at det har vært stjålet fra gravsteder før. Men vi hadde et lagerrom der som ble tømt for utstyr tidligere i sommer.

Han sier at kirkegården fra 1920-tallet er et sted der man skal få sørge i fred.

Les andre saker fra Nordlys her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.