*Nettavisen* Nyheter.

Hvem tror du på?

Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla har totalt forskjellige versjoner om hva som har skjedd. Hvem tror du på?

13.01.07 09:42

Gerd-Liv Valla kan i verste fall bli straffet i retten etter å fredag ha lekket fortrolig informasjon fra medarbeidersamtaler, hevder eksperter.

I en fersk undersøkelse oppgir bare åtte prosent av spurte LO-medlemmer at de har størst tillit til Vallas versjon i den høyst pikante og alvorlige krangelen mellom LO-lederen og hennes tidligere medarbeider Ingunn Yssen.

Samtidig er det blitt kjent at sentrale personer i Arbeiderpartiet (Ap) deltok i mekling mellom Valla og Yssen, uten synlig resultat. Nå frykter Ap-ledelsen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, at skandaleoppgjøret mellom de to kvinnene kan ødelegge for partiet, skriver Dagbladet.

Hvem mener du fremstår som mest troverdig? Si din mening nederst i saken.

I sitt flammende oppsigelsebrev til LO hevder Ingunn Yssen at LO-leder Gerd-Liv Valla tvang henne ut av jobben.

- Både min sykemelding og min beslutning om å avslutte arbeidsforholdet med LO skyldes den dårlige behandlingen jeg har vært utsatt for av Gerd-Liv Valla, skriver Yssen i sitt oppsigelsesbrev.

Torsdag innkalte Valla til en pressekonferanse om saken, der hun slo tilbake og avviste alle påstandene.

- Jeg har ikke noen konflikt med Yssen, sa Valla.

Derfor er det ord mot ord. Nedenfor gir vi deg en oversikt over hva de to kvinnene er så uenige om.

Du kan lese hele oppsigelsesbrevet her


Om graviditet

Yssen mener:
I oppsigelsen hevder Ingunn Yssen at LO-leder Gerd-Liv Valla reagerte med skuffelse da hun fikk høre at Yssen var gravid.

«Etter at jeg kom tilbake etter mine åtte måneder i foreldrepermisjon påpekte hun at det ikke hørte med i planen at jeg skulle få et barn.», skriver Yssen i sitt oppsigelsesbrev.

Valla mener:
LO-lederen mener dette ikke har rot i virkeligheten.

- Jeg kan garantere at jeg aldri i mine leveår har blitt skuffet over noens graviditet, sa Valla på torsdagens pressekonferanse.

Valla innrømmet at ordet «skuffet» hadde dukket opp i en samtale med Yssen.

- Det jeg sa til henne etter hvert, var at jeg ikke var «skuffa» over at jeg ikke fikk vite det først som nærmeste sjef, sa Valla.

Yssen avviser at dette er episoden hun siktet til i oppsigelsen.

Om lederstil

Yssen mener:
Yssen hevder at LO-lederen ikke tåler motstand.

«LOs leder er både hyggelig, oppmuntrende og sjenerøs så lenge hun blir møtt med hengiven underkastelse», påstår Yssen i oppsigelsesbrevet.

«Gerd-Liv Valla hadde også ved flere anledninger både som intensjon og ønske å udugeliggjøre meg», skriver hun.

Ifølge Yssen er ikke hun den eneste som har fått merke LO-lederens vrede.

«Alt kontrolleres, alle settes opp mot alle og sladring premieres. Det skapes en atmosfære hvor det er lite rom for kreativitet og selvstendige vurderinger», hevder hun.

Valla mener:
Valla avviser at hun har en dominerende lederstil.

- Det viktige for meg er at jeg har veldig god samvittighet. Jeg vil ikke ha et image som pusekatt. Her i LO stilles det krav og det gis tilbakemeldinger. Det har LO-ledere gjort til alle tider. Hadde de ikke gjort det, hadde LO aldri vært der de er i dag, understreket Valla på pressekonferansen.

- Gjennom de medarbeidersamtalene jeg har hatt, har jeg ikke fått ting av en slik kaliber. Selv ikke for vedkommende det her er snakk om.

- Jeg opplever faktisk at jeg ganske ofte er pusekatt internt, sa Valla torsdag.

Valla sa hun reagerer sterkt på påstanden om at LO-ansatte ikke tør å si fra, og påpekte at LO er en god arbeidsplass der folk trives og at sykefraværet er lavt.


Om konflikten

Yssen mener:
«Både min sykemelding og min beslutning om å avslutte arbeidsforholdet med LO skyldes den dårlige behandlingen jeg har vært utsatt for av Gerd-Liv Valla.», skriver Yssen i oppsigelsen.

- Det er en underlig oppfatning av virkeligheten. Hele oppsigelsesbrevet og konsekvensene av det handler jo nettopp om min konflikt med Gerd-Liv Valla. Dette handler utelukkende om henne som person og hennes lederstil, og har forøvrig ingenting med LO å gjøre, sa Yssen til Nettavisen torsdag.

Valla mener:
- Jeg har ingen konflikt med Yssen, sa Valla på pressekonferansen.

Om permisjonen og Forsvarets høgskole

Yssen mener:
Ingunn Yssen fikk et tilbud om å gå på eliteskolen Forsvarets høgskole, og hevder hun ble lovet full lønn under kurset. Betingelsene for å gå på kurset var at Yssen sa opp jobben som sin i LO som internasjonal sekretær.

Senere nektet LO å betale Yssens lønn dersom hun skulle gå på forsvarets Høgskole.

- LO har behandlet saken tre ganger. Første gang i ledelsen før de anbefalte meg til kurset, derettrer mens jeg var sykemeldt, ba de bedriftslegen om en bekreftelse på om jeg var frisk nok til å gå der, som de mottok. Og sist gang da de ombestemte seg og likevel ikke ville gi meg lønn, sier Yssen til VG.

Det er en forutsetning for å delta på kurset at arbeidsgiver betaler lønn.

I et brev fra Vallas lege Kjersti Aksnes Skantze til LO av 27. september, står det ifølge VG: «Jeg har fått opplyst fra LO at Ingunn Yssen vil bli gitt seks måneders permisjon for å delta i et utdanningsprogram ved Forsvarets høgskole».

Valla mener:
Gerd-Liv Valla fastlo på en pressekonferanse torsdag at LO aldri har behandlet spørsmålet om Ingunn Yssen skulle få lønn under de fem månedene hun skulle gå på høgskolen.

- Vi har ikke avslått permisjon med lønn. Vi har ikke fått behandlet den saken, for før vi tar behandlingen av den saken må vi ha arbeidstakeren i tale, sa Valla på pressekonferansen.


Om sinneutbrudd

Yssen mener:
«Gerd Liv Vallas uttallige sinneutbrudd har vært belastende», skriver Yssen i sitt oppsigelsesbrev.

«Hun har æresskjelt meg for for alt fra manglende papirer og feil flyseter, og skreket at jeg er ubrukelig som ikke engang kan bestille flybilletter», skriver Yssen, og viser til en episode på flyplassen i Helsingfors.

«Det alvorligste er likevel at Valla mener at hun har rett til å skjelle ut noen på denne måten, uansett tittel og funksjon. I Helsingfors var det mange som overvar episoden, og Martin Kolberg byttet på min oppfordring billett med henne, uten at jeg tror Valla får det unaturlig», heter det i oppsigelsesbrevet.

Valla mener:
På pressekonferansen var ikke episoden i Helsingfors tema. Men Valla sa dette om sin lederstil:

- Det viktige for meg er at jeg har veldig god samvittighet. Jeg vil ikke ha et image som pusekatt. Her i LO stilles det krav og det gis tilbakemeldinger. Det har LO-ledere gjort til alle tider. Hadde de ikke gjort det, hadde LO aldri vært der de er i dag, understreket Valla.

Om mulig rettssak

Yssen mener:
Yssen har sagt at hun ikke kommer til å føre saken til retten, men hennes advokat Ingeborg Moen Borgerud mener trakasseringen hun har vært utsatt for hadde vært nok til å anlegge søksmål.

Valla mener:
Valle sier hun ikke er redd for en eventuell rettssak.

- Jeg imøteser en eventuell rettssak. Vi har meget god samvittighet for det vi har gjort, sa Valla på pressekonferansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.