*Nettavisen* Nyheter.

Hver dag kommer det 150 asylsøkere til dette mottaket

BUSSER INN OG UT: Logistikken er den største utfordringen, ifølge mottakslederen på Refstad. Mottaket har ikke plass til alle de skal håndtere samtidig og er avhengig av å frakte folk til og fra andre mottak. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Logistikken er den største utfordringen, sier mottakslederen på Refstad transittmottak, som må håndtere sju ganger så mange asylsøkere som for ett år siden.

06.10.15 18:40

REFSTAD, OSLO (Nettavisen): Bussen står klar, og en gruppe asylsøkere - voksne og barn - står utenfor mottaket med det lille de har av bagasje og en blå bag med klær og sengetøy de akkurat har fått utdelt. Mange er ikledd klær de akkurat har fått utdelt - mørke treningsdresser.

Alle må innom Refstad

For asylsøkere som kommer til Norge, fører alle veier til Refstad transittmottak nær Aker sykehus i Oslo. Flyktninger fra Syria er i flertall. Det kommer også mange fra Afghanistan og Eritrea. I gruppen afghanere er det flest enslige mindreårige. De er i alderen 15 til 18 år. På Refstad skal alle registreres, gjennomgå en helsesjekk, få klær og sengetøy og en innføring i sine rettigheter som asylsøkere.

Klikk på bildet for å forstørre.

156 HVER DAG: - I uke 40 hadde vi i snitt 156 personer her per dag, forteller mottaksleder Balasubramaniam Venkatasamy. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Kraftig økning

På dette transittmottaket i Oslo, som drives av selskapet Hero for UDI, viser flyktningekrisen i Europa seg gjennom en kraftig økning i pågangen av mennesker. For ett år siden kunne det være 22 personer innom hver dag. Nå er antallet rundt 150. Til enhver tid er det 700-800 personer mottaket skal håndtere.

- I uke 40 hadde vi i snitt 156 personer her per dag, forteller mottaksleder Balasubramaniam Venkatasamy til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

STOR PÅGANG AV FLYKTNINGER: Natt til tirsdag kom det 246 asylsøkere til mottaket på Refstad - menn, kvinner og barn. Når Nettavisen er på besøk er 200 nye på vei. Denne babyen ventet med far og mor på bussen videre til innkvartering et annet sted. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Logistikken er den største utfordringen. Vi skal registrere folk, frakte dem til noen av støttemottakene og hente dem tilbake hit igjen for å fullføre den prosessen vi skal gjennom. Vi har et eget team som jobber med flytting av folk, sier han.

Hektisk aktivitet

Natt til tirsdag kom det 246 asylsøkere til mottaket. Ti personer har jobbet hele natta med å gjøre unna registreringen av alle. Når Nettavisen er på besøk, får mottakslederen beskjed om at 200 nye er på vei. Det er travel aktivitet inne i det gule bygget. Ansatte er i full sving med å registrere asylsøkere, dele ut klær og servere mat. Tre barn kommer inn i korridoren og ber om vann. De er tørste etter all ventingen. I kantina serveres det et varmt måltid. Noen gjør seg klare til å reise videre. Andre slår i hjel tid inne på et av oppholdsrommene eller ute i luftegården mens de venter på neste post i programmet de må gjennom.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRANSITTMOTTAK: I september kom det 4904 asylsøkere til Norge. Det er nesten fire ganger så mange som i september i fjor. Alle skal innom Refstad transittmottak. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Hardt presset

- Vi er hardt presset nå på grunn av det høye antallet ankomster, men UDI jobber med å skaffe nødinnkvartering. De finner plasser på campingplasser, skisentre, hotell. Refstad er ankomsttransitt, og alle asylsøkere som kommer til Norge skal innom oss. Hele prosessen tar normalt en uke. Men vi har ikke kapasitet til å huse alle samtidig og er derfor avhengig av støttemottak i og rundt Oslo der folk kan bo, forklarer Venkatasamy.

Refstad transittmottak har nå 30 årsverk. De har bemannet kraftig opp i det siste og har fortsatt behov for flere ansatte.

- Redd Barna har vært kritisk til lav bemanning i forhold til det store antallet enslige mindreårige som kommer til mottaket. Hvordan er situasjonen nå?

- Vi hadde en periode der vi måtte holde asylsøkere tilbake her fordi det var stappfullt på mottakene vi samarbeider med. Da hadde vi 292 enslige mindreårige her. Nå har vi fått midler fra UDI til å sette inn ekstra ressurser.

Venkatasamy sier driften av mottaket går godt - til tross for at situasjonen nå er spesielt krevende. Sikkerheten beskriver han som god. Det er satt opp høye gjerder rundt mottaket og vektere holder vakt ved porten.

- Mange er slitne når de kommer

- Dere står helt sentralt i håndteringen av flyktningekrisen her hjemme. Ikke siden 2. verdenskrig har flere vært på flukt i Europa. Hvilke tanker gjør du det som mottaksleder midt oppe i dette arbeidet?

- Jeg tenker at de som kommer hit nå er folk som trenger hjelp. De har reist langt og er gjerne ganske slitne når de kommer. Vi forsøker å gjøre unna alle formaliteter så fort som mulig, slik at de kan komme inn i en normal situasjon så raskt det lar seg gjøre. Jeg har sterk tro på at myndighetene klarer å håndtere denne situasjonen. Våre ansatte står på og jobber mye. Likevel er det lite sykefravær, sier mottakslederen.

Lang reise til Norge

I korrdoren innenfor inngangen treffer vi 22 år gamle Mohammad fra Syria, som er veterinær av yrke og snakker engelsk. Han ønsker ikke at vi skal fotografere ham. Han har fått utdelt klær og sengetøy og skal videre med bussen, men rekker og fortelle at han kom til Norge for en uke siden. Han flyktet fra Homs i Syria. Han forteller at han har vært innom Tyrkia, Ungarn, Østerrike, Tyskland, Danmark og Sverige på veien. Fra Danmark gikk ferden med tog fra København til Malmö og derfra til Stockholm. Over grensa til Norge kom han med buss. Kona er igjen i Syria. Han håper å få også henne til Norge. I Norge har han en onkel, og det var bakgrunnen for at han ville hit.

Klikk på bildet for å forstørre.

REISTE ALENE: 22 år gamle Mohammed fra Syria hadde reist i ti dager gjennom Europa da han kom til Norge. Nå håper han å få opphold i Norge og lov til å hente kona til landet. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Han forteller om en hjemby som ligger i ruiner og en krevende reise gjennom Europa.

- Jeg har brukt ti dager på reisen, forteller han.

4904 asylsøkere i september

I september kom det 4904 asylsøkere til Norge. Det er nesten fire ganger så mange som i september i fjor, og det er en dobling av antallet i forhold til august.

I september kom det 2.631 syriske asylsøkere, 632 afghanske, 548 irakere, 404 eritreiske, 125 statsløse og 114 fra Etiopia.

Så langt i år har det kommet 13.246 asylsøkere til Norge, ifølge Utlendingsdirektoratet, som anslår at det vil komme mellom 20.000 og 25.000 asylsøkere til Norge i år.

- For neste år antar vi at det vil komme mer enn 30.000 asylsøkere. Samtidig kan vi ikke utelukke scenarier der antallet blir vesentlig høyere, men det kan også bli lavere igjen, uttalte UDI-direktør Frode Forfang da septembertallene ble lagt fram mandag. Til sammenligning mottok Sveige 24.000 asylsøkere bare i september i år og Finland 11.000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag