RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hver femte er horekunde

Sist oppdatert:
Nesten hver femte mann mellom 18 og 49 år i Oslo og Akershus sier at de har kjøpt sex. Ingen steder i landet er det prosentvis så mange horekunder.

Flere menn i Oslo og Akershus enn i resten av landet sier at de har kjøpt seksuelle tjenester. I Oslo og Akershus oppgir 17,5 prosent av menn i alderen 18-49 år at de har kjøpt sex, mens tallet på landsbasis er 13,2 prosent.

- Vi vet ikke hvor disse mennene har kjøpt sex, eller om de bodde i Oslo da de gjorde det. Hvorfor flere i Oslo har kjøpt sex, handler delvis om tilgjengelighet til prostituerte, om reisevaner og om normer i forhold til det. Det er ikke slik at menn løper ned på Bankplassen for å kjøpe seksuelle tjenester, påpeker Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Tromsø, overfor Aftenposten Aften.

Unge sexkunder
Hennes undersøkelse av sexkunder, som baserer seg på undersøkelsen om seksualvaner fra 2002, viser at forestillingen om at "gamle griser" kjøper sex, ikke ser ut til å stemme.

Mer enn dobbelt så mange av dem i alderen 40-49 år som dem på 18-29 år sa at de hadde kjøpt sex.

Har du kjøpt sex?
Ja
Nei

Se resultat

De debuterte i snitt som 24,5 år, ved siste sexkjøp var de fleste rundt 30 år. Træen mener dette viser at sexkjøp er et generasjonsfenomen, og at det tidligere var mer akseptert å kjøpe sex.

Hard konkurranse
1403 prostituerte i Oslo registrerte Prosenteret i fjor, en økning fra tidligere år. Hvorvidt det også er blitt flere kunder, kan ingen si sikkert. Undersøkelsene om seksualvaner viser at antallet ligger stabilt på 13 prosent på landsbasis.

- Vi har ikke belegg for å si at kundegrunnlaget er blitt større, selv om man ser en økning av prostituerte. Vi ser tvert imot at konkurransen er blitt hardere, så jeg vil heller tro at de som er på gaten, tjener mindre og har færre kunder enn før, sier Liv Jessen, leder av Prosenteret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere