Hver tiende kriminell er asylsøker

Hver tiende mistenkte eller siktede person i kriminalsaker der fingeravtrykk er registrert, er asylsøker. Kommunalminister Erna Solberg er ikke fornøyd.

11.02.04 13:34

Av 1039 kriminalsaker der fingeravtrykk er registrert i januar, har politiet fingeravtrykkbevis som knytter asylsøkere til 113 av sakene.

11 prosent av de personene som ble lagt inn i fingeravtrykksregisteret (kriminalregisteret), var allerede registrert i det såkalte utlendingsregisteret som inneholder fingeravtrykk til personer som søker asyl i Norge.

Ikke forbauset
Tallene gjelder alle kriminelle saker med kjent gjerningsmann, det vil si saker der politiet har tatt fingeravtrykk som knytter gjerningsmannen til den kriminelle handlingen.

- Tallene forbauser meg ikke, sier Kripos-sjef Arne Huuse til NRK.

Ni av de 113 asylsøkerne oppgav en annen identitet da de avga fingeravtrykk til politiet i forbindelse med registreringen til kriminalregisteret, enn den identiteten de ga til utlendingsregisteret da de søkte om asyl, opplyser Kripos på sin hjemmeside.

- Altfor mange
Kommunalminister Erna Solberg (H) mener tallene er altfor høye.

- Blant dem som søker asyl, vil det alltid finnes noen som har andre typer hensikter. Spørsmålet er om det er kriminelle som bruker asylinstituttet for å forsøke å komme seg hit, eller om det er asylsøkere som blir kriminelle. Det er en viktig forskjell, sier hun til NTB.

Løser flere saker
Kristiansand er intet unntak. Der har de klart å oppklare et tyveri av merkeklær for en halv million kroner - som følge av søk i den nasjonale databasen for fingeravtrykk til asylsøkere, skriver Fædrelandsvennen.

Et slikt søk ble nemlig tillatt etter en lovendring i fjor. Nå kan Kripos sjekke fingeravtrykk fra åsteder opp mot utlendingsregisteret.

- Vi er fornøyd med at lovendringen gir politiet muligheten til å oppklare flere forbrytelser, sier Huuse i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.