RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hver tredje nordmann har lesevansker

Bortimot en million nordmenn har lesevansker og sliter med å gjengi informasjon fra enkle tekster.

Bare 17,6 prosent av voksne nordmenn har god leseevne og leseforståelse. 33,2 prosent, eller bortimot en million mennesker, sliter med å gjengi informasjon fra enkle tekster, skriver Bergens Tidende.

- Tallene åpenbarer et stort demokratisk problem, som vi ikke har innsett at vi har, sier daglig leder Anne Marit Godal i foreningen Leser søker bok.

Hun mener materialet kan gi noe av forklaringen på dårlig valgdeltakelse, avmaktsfølelse og en del sosiale problemer.

- Vi som kan lese skikkelig, tar den evnen for gitt og innser nok ikke hvor store ringvirkningene er for dem som ikke kan lese, sier hun ifølge Bergens Tidende.

Førsteamanuensis Egil Gabrielsen ved Senter for leseforskning ved Høgskolen i Stavanger var prosjektleder for den norske delen av undersøkelsen. Også han betrakter lesevansker som et demokratisk problem:

- Er det noe vi ikke trenger, så er det flere marginaliserte grupper. Også utfra et demokratisynspunkt blir det stadig viktigere å ivareta de svakeste lesergruppenes interesser, sier han.

Sammenlignet med de tjue andre landene som har vært gjennom samme undersøkelse, kommer Norge godt ut, men blant de 35 landene som var omfattet av en stor undersøkelse av tiåringers leseevne, kom Norge på 25. plass. A v de 17 OECD-landene var vi nest dårligst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere