Gå til sidens hovedinnhold

Hvor er Vallas venner?

Jørgen M. Grønneberg mistet vennen Tore Tønne. Nå ber han Gerd-Liv Vallas nettverk komme på banen.

Se Nyhetskanalen gratis her!

- Omfanget som dekningen av denne saken nå har fått, har nådd et nivå som gjør at varsellampene burde lyse for hennes nettverk. Det er bedre med en samtale for mye enn at man ikke får anledning til å ha den, sier strategisk rådgiver Jørgen M. Grønneberg til Nettavisen.

Grønneberg var en nær venn av tidligere statsråd Tore Tønne, som døde i desember 2002.

Les alt om Valla-bråket her

Alle mot Valla
Siden VG trykket Ingunn Yssens oppsigelse og sterke karakteristikker av Gerd-Liv Vallas lederstil, har det stormet mot LO-lederen. På en pressekonferanse tilbakeviste Valla beskyldningene. Men onsdag kom Vallas tidligere statsekretærer på banen med historier som langt på vei bekreftet Yssens påstander.

- De fleste er ute etter Valla, det er veldig få som forsvarer henne. Samtidig så mener hun jo selv at hun ikke har gjort noen feil. Hun oppfatter sikkert saken som veldig urettferdig for henne. Jeg synes også det er riktig å stille spørsmål ved hvor sterk man fremstår i forhold til hvor sterk man er, sier han.

Han viser til et forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo som ble satt i gang i kjølvannet av Tønne-saken.

- Det viser at en slik sak går fra lettere irritasjon for de involverte personene i den ene enden, til det store mørket hullet i den andre enden av skalaen. Denne eksponeringen som Valla utsettes for, mener jeg går i retning av det mørke hullet, sier Grønneberg.

- Snakk sammen
- Tror du Valla er sterk nok til å tåle belastningen?

- Det er et spørsmål som jeg synes hennes nettverk skal stille seg, enten det er Jens Stoltenberg eller folk som kjenner henne i en vennesammenheng eller familiesammenheng. Hele nettverket må stille seg det spørsmålet. Jeg har aldri møtt henne. Så det har jeg ingen meninger om, sier han.

Grønneberg drar likevel opp et verktøy han mener kan være nyttig i prosessen.

- Noen bør tilby den gode samtalen, det er på en måte tilbud nummer en. Så kan personen det gjelder heller takke ja eller nei. Jeg forventer også at det nå kommer en to-tre sider med sannhetsvitner i Vallas favør. Støtte i det offentlige rom hører også hjemme hvis folk genuint mener det, sier han.

- Aldri ferdig
Grønneberg har aldri møtt Valla og har ingen uttalt mening om den pågående konflikten bortsett fra at han synes det er en mindre sak enn det den fremstår som. Men han er klar på at LO og Valla ville vært tjent med å behandle saken internt for å unngå den mediesaken som det er blitt.

- Det er klart at det er en enorm symbolkraft i denne saken her. Det er snakk om en sterk kvinne, LO, fagbevegelse og en personalsak. Det er en typisk mediesak som pressen får servert på sølvfat, sier han.

- Kan dette være farlig for Valla?

- Valla kommer aldri til å bli ferdig med denne saken. Vi andre blir ferdig med denne kjapt. Saken er død i mediene om en ti dagers tid, sier han.

Grønneberg synes likevel ikke mediene har trådt over noen grenser i Yssen-Valla-saken.

- Nei. Jeg mener media gjør en helt nødvendig jobb i en sak som dette, ved å på et prinsipielt nivå ta diskusjonen. Men det er stor forskjell på hva som er mye og for mye. Og i Tønne saken kom det fram i utredninger etterpå at doseringsmengden var langt over og for mye. Men dette er veldig individuelt, sier han.

Les også: - Trekk deg, Valla
Les også: Sp-nei til LO-penger

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året