Hvordan bli en glad pensjonist

Hvordan bli en lykkelig pensjonist? Forskning viser at måten du styrer pengene dine på har mer å si enn hvor mye du har.

14.01.06 22:27

Amerikanske økonomer har funnet ut at oddsene for at du blir mer lykkelig om du får for å bli mer tilfreds hvis du får 80 000 kroner ekstra er på 1 prosent. Lykkeforskerne mener at en regelmessig inntekt er viktigere enn én stor sum på bok.

- Folk føler seg tryggere når de ikke må bekymre seg for å leve lengre enn pengestrømmen holdrer, sier Stan Panis i Deloitte Financiel Advisory Services til Money Magazine.

De lykkeligste er de som både har pensjon og noe sparepenger til uforutsette utgifter.

Aktivitet er også viktig. Av pensjonister som jobber både frivillig og for penger oppgir 13 prosent flere at de er svært fornøyde enn de som ikke gjør det. Men man må ikke jobbe for mye – den positive effekten forsvinner for de som jobber over 500 timer i året.

Motivasjon er også viktig. De som jobber fordi de trenger pengene, føler seg mindre tilfreds som pensjonister.

De som slutter i jobben frivillig har 30 prosent større sannsynlighet for å være fornøyde pensjonister enn de som blir skviset ut av arbeidslivet. Mens man ikke kan gardere seg mot sykdom eller nedskjæringer, kan det lønne seg å forberede seg og skaffe seg gode forsikringsordninger og lignende.

På den lyse siden er eldre pensjonister mer tilfreds enn yngre pensjonister, så her kan det bare gå én vei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.