RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvordan blir julen i «Oslo-slummen»?

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sinsenveien 56-74 har blitt betegnet som en «slum» i Norges største avis. Boligområdet sliter med en rekke utfordringer, men både bydel og utleier hevder å ta tak.

- Jeg flyttet inn her for 13 år siden, da husene ble kalt «søsterblokkene», og var et trygt og godt tilbud om personalbolig til ansatte ved Aker sykehus, forteller Jan Brisum.

Brisum er selv sykepleier, og en av de få som ennå ikke helt har gitt opp de brune blokkene som rommer 474 leiligheter, et steinkast sørøst for Aker sykehus.

- Det er vel kanskje ti stykker igjen av oss, sier Brisum og peker opp på et og annet vindu.

Ellers er det et stort gjennomtrekk av sosialklienter, bydel Bjerke opplyser at 320 av 474 leiligheter innehas av sosialklienter.

- Mange som prøver så godt de kan
Brisum trekker lua nedover ørene, og smiler til en nabo som kommer gående over plenen etter en tur med hunden.

Hvorfor har du valgt å bli boende?

- Det at det bor folk med sosiale utfordringer her er jo ikke automatisk negativt, det er mange her som prøver så godt de kan, forteller Brisum.

- Beliggenheten er jo helt topp, og det er gode kommunikasjonsmuligheter her, fortsetter han.

- Problemet har vel blitt at det er for mange med utfordringer på ett sted, så de som prøver å forbedre livet sitt får for mange negative påvirkninger, sier Brisum.

VG skrev tidligere i år at det i 2006 kun var 22 personer som trengte sosialhjelp for å betale husleien.

I dag er det altså 320 leiligheter som i større eller mindre grad støttes av bydelens sosialhjelp.

Forandring fryder
Brisum trekker også fram at det har skjedd mye riktig den siste tiden i Sinsenveien.

Oppryddingen skjer hyppigere, ulovlige paraboler er (stort sett, red. anm) fjernet fra fasadene, og vinduer som tidligere var dekket til med plast har (igjen, stort sett) fått gardiner.

- I tillegg er bosettergruppa fra bydelen veldig bra, det er et godt tilbud for sosialklienter og skaper trygghet her, sier han.

Byr på råd og pepperkaker
I dag er Veslemøy Waage fra bydelens sosialteam her, som hun som oftest er, tre ganger i uka, fire timer hver dag.

I leiligheten i første etasje i nummer 68 har hun rigget seg til med kaffe, kjeks og informasjon fra bydelen, til de som måtte lure på noe.

- Det er flere som kommer innom og snakker. Vi er her for å gi råd og veiledning, og for å fungere som et bindeledd mellom beboere, bydelen og utleier, forteller Waage.

- Ingen mer kommunal garanti
Selv om fasadene har fått en kosmetisk makeover av at plasten og parabolene er borte, er det fortsatt en rekke problemer igjen for bydelen, Fredensborg eiendom og beboerne.

Fredensborg har nå begynt å stille strengere krav til de som skal flytte inn, for å få ned den skyhøye andelen sosialklienter.

- Ja, vi har innført leiestopp til nye leietakere som har behov for kommunal garanti, forklarer administrerende direktør i Fredensborg eiendom, Kai Sjøvold.

Hvorfor har det gått så langt som det har?

- Når vi overtok driften av denne eiendommen i januar 2006, så var mer enn halvparten av leilighetene tomme. For å fylle de tomme leilighetene raskest mulig så var vi ikke kritiske nok i vår vurdering av leietakere, og fikk nok dessverre en overrepresentasjon av ”problem-leietakere”, sier Sjøvold, før han presiserer "problem".

- Det er helt og fullt vårt ansvar
- Med dette mener vi absolutt ikke at alle som får kommunal garanti er problemleietakere. Vi har mange gode og ordentlige leietakere i denne kategorien, men det er nok også en overrepresentasjon av personer med rusproblem og kriminalitet, fortaler Sjøvold.

- Vi skulle ha gjort en bedre kvalitativ siling av leietakere fra starten av, og dette er helt og fullt vårt ansvar. Det er dette vi nå rydder opp i. Vi har målsetting om at Sinsen skal bli et attraktivt boligområde, og vi mener at det er det gode muligheter for, forteller Sjøvold.

- Alt forandret seg
- Alt forandret seg i negativ retning da Fredensborg tok over, sier Jan Brisum.

Fredensborg ønsker altså å bli tatt på alvor på at ting skal bli bedre nå, men Brisum vet ikke hva han skal tro.

- Jeg håper at de og bydelen kan finne en langsiktig løsning, men jeg må innrømme at jeg har tenkt på å flytte mange ganger, forteller Brisum

- Det er ikke så lett å se en fremtid her lenger, og det foregår mye dopsalg og annen kriminalitet rundt hushjørnene, sier den sympatiske svenske sykepleieren.

Julen nærmer seg
- Gleder du deg til jul?

- Det er ikke så mye julefeiring her lenger, sukker Brisum, smiler, trekker jakkekragen opp over ørene og trasker over gårdsplassen.

Inne hos Veslemøy Waage serveres det pepperkake i anledning sesongen.

Med mange sosialklienter med innvandrerbakgrunn er det ikke alle som etterlyser juletre og syv slag.

- Vi prøver jo å lage litt julekos, men det er klart det er utfordringer igjen for dette boligområdet, sier Waage.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere