RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvorfor lurte hun alle?

Sist oppdatert:
Denne kvinnen (33) utga seg for å være en 13 år gammel gutt - og beskyldte guttens far for pedofili. Politiet aner ikke hvorfor.

(iOslo.no) Det som i utgangspunktet var en forsvinningssak, er nå i ferd med å bli et stort mysterium for Oslo-politiet.

En tsjekkisk kvinne er nå i politiets forvaring i Oslo, siktet for falsk forklaring etter at hun ble pågrepet i Tromsø før helgen. Hun ble fredag etterlyst som en 13 år gammel gutt med autistiske trekk. Politiet hadde før jul pågrepet den antatte faren og siktet ham for pedofili, fordi kvinnen - som utga seg for å være en gutt, hadde forklart overfor barnevernet at faren hadde solgt «ham» til pedofile.

Etterlyst over hele landet
Politiet gikk ut over hele landet og etterlyste gutten med bilde, og etter tips fra en nabo ble det man trodde var gutten funnet på et bed and breakfast-hotell i Tromsø.

Det viste seg fort at politiet sto overfor et mysterium. For personen de fant var langtfra den autistiske gutten de lette etter. Det var en 33 år gammel kvinne som utga seg for å være den 13 år gamle sønnen. Forklaringene om at hun var utsatt for pedofili var også falske.

Den tsjekkiske faren kom til Norge i sommer sammen med kone og tre barn. De søkte om arbeids- og oppholdstillatelse, men av ukjente grunner fremstilte mor og far kvinnen som sin eldste sønn for skolevesenet på Nesodden.

Vet ikke hvorfor
Politiet prøver fortsatt å finne et motiv.

- Vi trodde faren hadde forgrepet seg på en gutt, ut fra opplysninger barnevernet fikk fra kvinnen. Vi etterlyste gutten med bilde fordi vi var bekymret for ham, sier seksjonsssjef Hanne Kristin Rohde i vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.

- Hvordan kan barnevernet ha trodd at en 33 år gammel kvinne var en 13 år gammel gutt?

- De har blitt grundig lurt, men det har alle offentlige myndigheter, både barnevern, skolevesen og politi, sier Rohde.

Kvinnen er i søkelyset hos tsjekkiske myndigheter fordi hun skal være vitne i en alvorlig barnemishandlingssak i landet. I løpet av tirsdag vil myndighetene avgjøre om de vil velge å hente henne til landet.

Lignende sak
Det er heller ikke første gang kvinnen har vært involvert i en slik sak. Ifølge politiet har hun vært innblandet i en liknende sak i Danmark, men den gang med en helt annen tsjekkisk familie. Også motivet i denne saken er ukjent.

Siktelsen mot guttens far ble 3. januar gjort om fra å gjelde pedofili til å gjelde unndragelse av et barn fra barnevernet. Før helgen ble punktene frafalt til fordel for paragrafen om falsk forklaring. Han blir trolig løslatt om kort tid og vil bare få et forelegg fra politiet.

Mannens forsvarer, Tor Kjærvik, hadde ikke snakket med sin klient om den nye utviklingen.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på tips@ioslo.no.

Dette mener politiet er hendelsesforløpet:

Sommeren 2007 ankommer en tsjekkisk familie på fem Oslo. De bosetter seg på Nesodden og søker om arbeids- og oppholdstillatelse.

På et tidspunkt som er ukjent for politiet fremstiller mor og far denne kvinnen som deres eldste sønn for skolevesenet.

På høsten forlater moren Norge fordi hun synes det tar for lang tid å få papirene fra Norge. Hun tar med seg alle parets barn.

Personen på bildet observeres flere ganger på ferga til Nesodden i desember.

På et tidspunkt i midten av desember tar faren kontakt med barnevernet i Oslo. Han forklarer da at han ikke er i stand til å ta vare på sin sønn. For barnevernet forklarer personen at han/hun er utsatt for grove overgrep. Hun skal ha vært solgt til pedofile, sparket og slått.

16. desember flykter jenta fra Oslo. Elektroniske spor knytter henne først til Bergen i dagene før jul, men så blir det stille. Etter nyttår velger politiet å etterlyse personen med bilde, og allerede samme dag blir hun funnet på en bed and breakfast i Tromsø..

Flere punktet i siktelsen av faren frafalles, men begge to siktes for falsk forklaring.

Les flere saker fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere