RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høy utdanning = større kreftfare

Sist oppdatert:
Dersom du er kvinne med høy utdanning og uten barn øker sjansene for å dø av brystkreft. Forskerne aner ikke hvorfor.

Til nå har forskerne visst om at faren for å dø av brystkreft er større blant kvinner med høyere utdanning. Man har antatt at dette hadde en sammenheng med når, eller om, kvinnene får barn. En ny undersøkelse som omfatter 500.000 norske kvinner, bekrefter dette, men slår samtidig fast at det kan finnes flere årsaker til brystkreft.

Ifølge Aftenposten fant forskerne at det er 57 prosent flere dødsfall som følge av brystkreft blant dem med høyskole- eller universitetsutdanning enn dem med lavere utdanning.

Resultatene overrasker.

- Når vi skilte ut gruppen uten barn, regnet vi med at det ikke ville være noen forskjell på dødelighet, men vi tok feil. Vi ser nå at det er betydelig større grad av dødelighet blant de som har høy utdanning enn dem som ikke har det, sier forsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Han aner ikke hva årsaken er, men nekter å tro at det skyldes tilfeldigheter. Livsstil og hormonbehandling kan være mulige årsaker, men Strand tør kun å gjette.

Nå etterlyser forskermiljøet mer midler, slik at sammenhengen kan avdekkes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere