RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høybråten frykter EU-fylla

Sist oppdatert:
KrF-leder Dagfinn Høybråten advarer sine egne mot å la seg friste inn i EU. Det kan lede nordmenn ut i store alkoholproblemer, advarer han.

Statsminister Kjell Magne Bondevik er i tenkeboksen, men Høybråten sier et kontant nei til norsk EU-medlemskap. Han mener at gjenvalget av president George W. Bush ikke bringer Norge en millimeter nærmere EU.

På KrFs landsstyremøte fredag advarte Høybråten særlig mot at nordmenn vil bli påført større alkoholskader i EU. Høybråten viste til erfaringene svenskene har gjort, og siterte Nordisk råds president:

”- Vi ble ikke med i EU for å få økte alkoholskader – men det har vi fått”. - Det er noe til ettertanke fra en ledende svensk politiker, sa Høybråten.

Bedre utenfor
Det kommer til å bli vanskelig for Norge å føre en selvstendig alkoholpolitikk i EU, advarte KrF-lederen. Han mener de høye importkvotene av alkohol mellom EU-landene effektivt undergraver mulighetene til en nasjonal alkoholpolitikk.

- Hver gang du er ute og reiser kan du ta med deg over to års forbruk av sprit, vin og øl. Det er ingen ulempe å medbringe paller og gaffeltruck for å få med seg varene. Norge som står utenfor unionen har større frihet til å føre sin egen kvotepolitikk, sa Høybråten.

Norsk EU-medlemskap er blant de mange programforslagene KrFs landsstyre skal ta stilling til i helgen.

- Vi har sagt ja til nært samarbeid – men nei til medlemskap. Det har etter min mening vært en klok holdning. Mitt råd til Landsstyret er at vi holder fast på den, oppfordret partilederen.

Frp uten humor
Høybråten forsvarte regjeringens alkoholkampanje på tv, og angrep Frp, som har anmeldt kampanjen til Medietilsynet.

- Partiet har verken sans for humor eller fakta. Frp kaller dette politisk reklame. Som de jo vanligvis er tilhengere av. Men denne gang har de anmeldt til Medietilsynet. Forstå det den som vil.

SV uten hjertesaker
Også SV fikk hard medfart av KrFs partileder. Han hevdet det ikke er nødvendig for Ap å komme med noen større innrømmelser for å få til et regjeringssamarbeid.

- Hovedsamarbeidspartneren Sosialistisk Venstreparti ser ut til å være mer enn villig til å kaste sine hjertesaker over bord – for å få samarbeide med Stoltenberg. Det går nesten ikke en dag uten nye innrømmelser fra Kristin Halvorsen.

Høybråten viste til at SV har lagt motstanden mot Nato og EØS på is, og at partiet godtar det samme skattenivået som regjeringen har lagt seg på i 2004.

- Man kan spørre seg – har idealismen tatt pause i SV? Kanskje hadde det vært en ide å la maktspillet om mulige ministerposter ligge – og heller konsentrere seg om egen politikk.

Mot muren
Etter talen til landsstyremøtet ga Høybråten uttrykk for at han ikke er enig med Isreael-vennene i partiet, som vil stryke programformuleringen med fordømmelse den israelske muren på Vestbredden.

- Jeg er kritisk til muren, slik regjeringen har gitt uttrykk for, og mener den er Folkerettslig betenkelig, sier Høybråten til TV 2 Nettavisen.

Men han har ikke noe imot at formuleringen blir tatt ut av KrFs program.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere