RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høybråten skremmer velgerne

(Berit Almendingen)
Sist oppdatert:
En av tre sier det er mindre sannsynlig at de vil stemme KrF med Dagfinn Høybråten som listetopp i Rogaland, ifølge fersk TV 2-måling.

Dagfinn Høybråten er altså ingen stemmesanker for Kristelig Folkeparti i Rogaland.

Den ferske TV 2-målingen viser at knapt nok noen i Rogaland mener Høybråten som listetopp øker sannsynligheten for at de vil stemme på Kristelig Folkeparti.

Dagfinn Høybråten får mer enn hver tredje velger i Rogaland til å si at det er mindre sannsynlig å stemme Kristelig Folkeparti. Hele 37,8 prosent svarer at Høybråten som listetopp gjør det mindre sannsynlig at de vil stemme på partiet. Knapt nok en eneste rogalending utover KrFs egne velgere, bare 2,4 prosent, sier det nå at er større sannsynlighet for at de vil stemme KrF.

Har ikke draget
Rogalandsbarometeret som TNS Gallup har laget for Stavanger Aftenblad, Haugesunds Avis og TV 2 viser at KrF-lederen som kan bli listetopp i Rogaland, sliter med å få draget på velgerne.

- Jeg tror ikke vi skal si noe mer om disse tallene. Det er en uvant løsning, men det er en god løsning for KrF, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til TV 2 Nyhetene.

- Men viser ikke tallene at du ikke er noen velgermagnet i Rogaland?

- Det vil tiden vise, sier Høybråten.

Halvert KrF
Målingen er tatt opp etter at nominasjonsnemnda i Rogaland KrF gikk inn for Høybråten som listetopp. Mens partiet ved Stortingsvalget i 2001 hadde 19 prosent i Rogaland, er den i dag redusert til 10 prosent.

- Den skal bli atskillig høyere, sier Høybråten til TV 2.

- Er dette katastrofetall for dere?

- Nei det er det ikke.

Historisk lave tall
Skulle dette bli valgresultatet i Rogaland, vil det være KrFs dårligste resultat så lenge de har stilt liste i hele fylket. Det vil si etter at bykretsene ble innlemmet i fylkeskretsene.

Likevel ville Høybråten sikret seg et mandat på Rogalands-benken, men han ville blitt en enslig KrF-svale, mens partiet i dag har to representanter fra fylket.

Ap størst
Rogalandsbarometeret viser at Arbeiderpartiet ville blitt det største partiet i Rogaland dersom det var stortingsvalg i dag. Partiet får en oppslutning på 27 prosent, betydelig høyere enn det svake 2001-valget hvor partiet bare fikk 17,8 prosent av stemmene.

Fremskrittspartiet ville fulgt hakk i hel med 26 prosent, mot 18,2 i 2001. Høyre som ble største parti i Rogaland i 2001 med 22,7 prosent får en oppslutning på 17,5 på Rogalandsbarometeret.

Kristelig Folkeparti får altså 10 prosent. Samme oppslutning får Sosialistisk Venstreparti, som fikk 8,8 i 2001. Senterpartiet får 6 prosent, mot 5,1 i 2001 og Venstre 2,5 prosent mot 4,8 i 2001.

Rogalandsbenken
Dersom dette var valgresultatet, viser TV 2s beregninger at Arbeiderpartiet ville kapret fire mandater på Stortinget fra Rogaland.

Fremskrittspartiet ville fått 3, Høyre 2, og Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ett mandat hver. Beregningene er foretatt etter den nye valgloven. Fremskrittspartiet ville med et slikt valgresultat ha ligget best an til å kapre utjevningsmandatet i Rogaland.

600 spurte
Målingen er tatt opp i tidsrommet 13. og 14. september ved telefonintervjuing blant 600 personer i Rogaland. 74 prosent av de spurte oppga partipreferanse.

Feilmarginene er på +/- 1,5 prosentpoeng til +/- 4,0 prosentpoeng, størst for de største partiene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere