RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høybråten stanset streiken

Sist oppdatert:
Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten grep inn med tvungen lønnsnemnd overfor partene i heikonflikten mandag.

- Beslutningen er tatt av hensynet til sikkerheten. Mange heiser har stått eller gått uten nødvendig kontroll og ettersyn, sier Dagfinn Høybråten til TV 2.

Heismontørene har vært i streik siden 24. august. 474 av foreningens medlemmer var omfattet av konflikten, 112 i streik og 362 i lockout.

Også i desember var partene innkalt til å møte ministeren. Da konkluderte Høybråten med at heismontørstreiken ikke representerte fare for liv og helse.

Mandag ettermiddag innkalte Høybråten partene og fortalte at de nå griper inn med tvungen lønnsnemnd.

Daglig leder Heisleverandørenes Landsforening, John Kaasa, mener at det var fare for heishavari fordi de har stått så lenge uten tilsyn.

- Jeg slutter med fullstendig til begrunnelsen, sier Kaasa.

Heismontørene streiket for å få gjennomslag for kravet om at utenlandsk arbeidskraft skal koste like mye å leie inn som norske heismontører.

- Sikkerhetsrisikoen er akselererende
- Utslagsgivende for regjeringen er at Statens bygningstekniske etat rapporterer om en uavklart og alvorlig sikkerhetssituasjon, som kan gi alvorlige konsekvenser, sier statsråd Dagfinn Høybråten i en pressemelding.

- Det er ikke rapportert om ulykker, men det foreligger en potensiell fare for at noe kan skje når så mange heisanlegg har vært uten kompetent tilsyn og vedlikehold så lenge. Sikkerhetsrisikoen er akselererende, opplyser departementet.

- Ikke fare for liv og helse
- Helsedirektøren har ikke rapportert om fare for liv og helse på grunn av heiser som står, men konflikten har uten tvil ført til stort ubehag og en vanskelig hverdag for alle som er avhengige av heis, særlig bevegelseshemmede, eldre og småbarnsfamilier. I tillegg har konflikten en rekke andre konsekvenser, bl.a. store arbeidsmiljøbelastninger for arbeidstakere som er avhengige av heis i arbeidet sitt.

- Etter en samlet vurdering av konsekvensene, sammenholdt med varigheten og det åpenbart fastlåste forholdet mellom partene, har regjeringen besluttet å gripe inn og fremme forslag for Stortinget om at konflikten skal løses ved tvungen lønnsnemnd, heter det i pressemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere