RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høye strømpriser løfter konsumprisen opp 3,1 prosent

Sist oppdatert:
Konsumprisindeksen steg med 3,1 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Den viktigste årsaken er høyere strømpriser.

Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, var 30,3 prosent høyere i oktober i år enn i oktober i fjor. Videre bidro også prisene på drivstoff, smøremidler og biler til endringen, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

Prisen på flypriser har imidlertid dempet veksten de siste tolv måneder.

Kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, steg 1,6 prosent i samme periode.

Fra september til oktober gikk konsumprisindeksen ned 0,2 prosent. Det er også en nedgang i tolvmånedersveksten fra 3,4 prosent i september til 3,1 prosent i oktober. Hovedårsaken til dette er prisutviklingen på flybilletter, matvarer og elektrisitet.

Matprisene har gått ned med 0,8 prosent fra september til oktober. De siste tolv månedene har matprisene økt med 2,3 prosent.

– Det er ikke uvanlig at matprisene synker fra september til oktober. De siste fem årene har matprisene gått ned med gjennomsnittlig 0,3 prosent i denne perioden. En nedgang på 0,8 prosent er med andre ord større enn ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere