RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyere sosialstøttesats i det blå

Foto: Berit Almendingen
Sosialklienter vil ikke få mer enn 4270 kroner i måneden med det første, ifølge barne- og familieminister Karita Bekkemellem og statssekretær Laila Gustavsen.

Ingen av de to vil svare på når de vil sette opp satsen slik det står i de rødgrønnes «Bibel», Soria Moria- erklæringen.

- Det står i Soria Moria-erklæringen at vi vil innføre høyere satser enn i dag, sier statssekretær Laila Gustavsen (Ap) i arbeids- og inkluderingsdepartementet til TV 2 Nettavisen.

- Når vil satsen bli satt opp?

- Vi jobber med nasjonalbudsjettet og virkemiddelmeldingen nå. Vi driver også med Nav-reformen, som er et mulighetens hus. Derfor gjennomgår vi alt i stønadsapparatet. Vi ser på muligheter for forenkling av stønadsordningene, blant annet sosialstøtte, trygd, dagpenger og attføring, sier Gustavsen.

- Flere personer, blant annet stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) sier at satsen for sosialhjelp er så lav at de blir utestengt fra et normalt, sosialt liv, og for eksempel ikke har penger til å kjøpe klær før eventuelle jobbintervju?

Har lovet å avskaffe fattigdom

* Den nasjonale, veiledende sosialhjelp-normen fra regjeringen på 4.270 kroner per måned. Det er 3030 kroner mindre enn det Sifo-økonomene mener en enslig norsk mann trenger for å leve.

* Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener at den anbefalte minstesatsen er for liten. I et intervju med TV 2 Nettavisen fortalte Andersen at hun selv hadde prøvd å leve på sosialstøtte, og at det ikke var mulig å leve for 4270 kroner etter at husleie og strøm er betalt.

* En rekke kommuner betaler mindre sosialhjelp enn det regjeringen mener bør være minstesatsen, viser tall fra Fattignorge.

* Da de rødgrønne la fram Soria Moria-erklæringen sa Jens Stoltenberg at den nye regjeringen skal utrydde fattigdom.

* Men ni måneder senere viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at sosialhjelpsmottakere i 2004 hadde et inntektsnivå som utgjorde 64 prosent av det generelle inntektsnivået i befolkningen. På midten av 1990-tallet var tilsvarende andel 69 prosent.

* Regjeringen slår også fast i Soria Moria-erklæringen at de går inn for velferdskontrakter. De som inngår kontrakt med målsetting om opplæring, arbeid, behandlingstilbud eller lignende skal ha ytelser opp mot Sifo-satser.

* Regjeringen legger til høsten fram en stortingsmelding om arbeid, velferd og inkludering, på folkemunne kalt «virkemiddelmeldingen» fordi den vil inneholder forslag til forenkling av alle de virkemidlene Aetat og Trygdeetaten i dag rår over.

- Folk skal bli selvhjulpen
- Sosialkontoret har mulighet for å bruke skjønn etter en helt konkrete vurderinger for hver sosialhjelpmottaker. Selv om normen sier ett beløp, er det viktig å ha med seg at det totale beløpet kan bli mer, sier Gustavsen.

- Mens befolkningen generelt har hatt en realinntektsvekst på 25 prosent fra 1996 til 2004, har sosialhjelpsmottakere hatt en inntektsvekst på kun 15 prosent. Gjør det inntrykk?

- Ja, det gjør det. De fleste grupper i befolkningen har hatt en sterk vekst, og det er veldig bra, men samtidig henger noen etter. Svaret på det går ikke alene gjennom økte stønader, men at folk blir gjort i stand til å bli selvhjulpen. Det å bedre muligheten for arbeid er den viktigste faktoren.

- Er det en motsetning mellom å øke satsene og å satse på arbeidstiltak?

- Arbeid er den beste formen for inntektssikring. Jobb vil alltid over tid lønne seg for alle, uansett hvor gode velferdsordninger vi har. Vi ønsker å stimulere til at folk skal kunne jobbe. Vi skal ha et godt stønadsnivå for de som ramler utenfor, men også passe på at det lønner seg å jobbe.

- Det haster for barn
Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem fordelte nylig 4,65 millioner til kommuner som jobber aktivt for å styrke fattigdom blant barn, unge og familier som er tilknyttet barnevernet.

- Selv om styrket tilknytning til arbeidslivet er en sentral strategi mot fattigdom, er det også viktig å satse på tiltak som retter seg direkte mot barn og unge. Barn kan ikke vente til foreldrene eventuelt kommer i jobb. Det er et sentralt utgangspunkt for vår fattigdomssatsing, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

- Regjeringens viktigste sak
Samtidig vil hun ikke svare på om hun synes det er mulig å klare seg på 4720 kroner i måneden, og når regjeringen vil sette opp sosialsatsene.

- Regjeringen har satt ned et viktig arbeid med å vurdere hele fattigdomsroblematikken. Jeg hilser veldig velkommen det engasjementet som Karin Andersen har, men ber om forståelse for det arbeidet som regjeringen har på gang, sier Bekkemellem til TV 2 Nettavisen.

Også hun understreker viktigheten av at alle forskjellige grupper får mulighet til å jobbe ut fra sine forutsetninger.

- Det er viktig å klare å gi folk et verdig liv i en krisesituasjon. Det er enkelt å sende en sjekk, men det er viktig å bruke ressurser på å løse problemene, for de er ofte veldig sammensatte. Det som kan løse fattigdomsproblemer er å få folk i arbeid. Vi vet at det gir mer positivitet både i forhold til barn og psykisk helse.

Flere millioner kroner
Barne- og likestillingsdepartementet har bevilget totalt 31,1 millioner kroner til arbeid mot fattigdom blant barn, unge og familier på årets budsjett. 21,5 millioner går til storbytiltak gjennom tilskuddsordningen Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn og 9,6 millioner kroner til bekjempelse av fattigdom gjennom barnevernet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere