RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyesterett opphever drapsdom

Sist oppdatert:
Et jurymedlem var med å dømme 38-åringen for to ulike drap. Dermed har Høyesterett i en historisk kjennelse opphevet dommen på 15 års forvaring.

Det betyr at drapsdommen i sommer fra Hålogaland lagmannsrett på 15 års forvaring er opphevet, og at saken nå vil bli sendt tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

Dømte ham for to forskjellige drap
Det var i sommer at jurymedlemmet var med på å dømme 38-åringen til 15 års forvaring i Hålogaland lagmannsrett. 38-åringen ble dømt for drapet på tobarnsmoren Vivi Irene Larsen i Vestvågøy i 2001.

38-åringens forsvarer, John Christin Elden, anket dommen inn for Høyesterett da det ble kjent at et av jurymedlemmene også i 1990 hadde sittet i en jury og dømt den samme mannen for et annet drap.

Mannen ble nemlig i 1990 dømt for drapet på en kamerat i 1989.

Det betydde at jurymedlemmet to ganger hadde vært med å dømme samme person – for to forskjellige drap.

- Ryddig av påtalemyndigheten
- Jeg er godt fornøyd med avgjørelsen, fordi det vil være veldig uheldig om man kan reise tvil om rettergang i en slik en alvorlig sak. Det er gledelig at Høyesterett setter dette litt på plass og ikke lar det fare, selv om hovedforhandlingene er gjennomført, slik at vi nå får en full ny runde i lagmannsretten, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Det var statsadvokat Erik Thronæs i hos Statsadvokaten Nordland som gjorde Elden oppmerksom på at jurymedlemmet hadde vært med å dømme 38-åringen tidligere.

- Jeg syntes det er veldig ryddig at påtalemyndigheten orienterte om forholdet, selv om det var uenig i at det medførte innhabilitet, sier Elden.

Avgjørelsen i Høyesterett ble avsagt under dissens da en av dommerne stemte for at anken skulle forkastes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere