RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre med knusende dom mot Tonning Riise


FÅR KRITIKK: Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise får kritikk etter Høyres behandling av varslingsakene mot ham.
FÅR KRITIKK: Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise får kritikk etter Høyres behandling av varslingsakene mot ham. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Samme dag som Kristian Tonning Riise (29) vender tilbake som stortingsrepresentant kunngjør Høyre knusende konklusjoner i varslersakene mot ham.

Partiet har ferdigbehandlet i alt elleve varsler mot den tidligere Unge Høyre-lederen. Konklusjonene ble gjort offentlig kjent onsdag ettermiddag, bare timer før Tonning Riise møter stortingsgruppen for første gang etter at han ble sykmeldt i januar.

– Det foreligger gjentatte brudd på partiets etiske retningslinjer om seksuell trakassering, alkoholbruk og opptreden overfor medlemmer, skriver partiet i en pressemelding.

Ifølge NRK blir Tonning Riise utsetengt fra en rekke partiarrangement i tiden som kommer, deriblant partiets landsmøte og alle Unge Høyre-arrangementene.

Les egen sak: Tonning Riise snakker ut for første gang etter metoo

– Vesentlig svekket

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset sier varslerne har fått tilbud om psykolog og juridisk bistand. Han understreker at Tonning Riise er forelagt varslene og sier han har fått anledning til å gi sin versjon.

– Vår konklusjon etter samtaler med både Tonning Riise og varslerne er at han har brutt Høyres etiske retningslinjer, og vi anser tillitsforholdet mellom partiet og Tonning Riise som vesentlig svekket, sier Aarset.

Får følger

Vervet som stortingsrepresentant er ikke noe partiet kan fradømme Tonning Riise, ei heller kan Hedmark-representanten selv trekke seg.

Derimot kan Høyre møte ham med en rekke andre reaksjoner. Og det gjør partiet. Hans deltakelse i partiarrangementer skal begrenses, og han får ikke delta på arrangementer i regi av Unge Høyre.

– Han vil heller ikke få særskilte verv og talspersonroller i Høyres stortingsgruppe resten av denne perioden, sier Aarset.

Vanskelig å forene

Aarset tilføyer at tillitsbruddene dessuten vanskelig kan forenes med den tilliten som kreves for renominasjon til folkevalgte verv, men understreker at det er de lokale nominasjonsprosessens om avgjør dette.

Fra før har varslersakene ført til at Tonning Riise har trukket seg som Unge Høyre-leder og at han mistet sine verv i Høyres arbeidsutvalg og sentralstyre.

Har beklaget

NTB har bedt Kristian Tonning Riise om en kommentar til Høyres konklusjoner, uten å få svar. Overfor lokalavisen Østlendingen kom han mandag på nytt med en unnskyldning, samtidig som han slo fast at han håper bildet av ham kan bli mer nyansert.

– Mange har med god grunn vært skuffet og sinte på meg. Nå er det tid for å rette ryggen, se folk i øynene igjen – og kunne si unnskyld ansikt til ansikt, sa han.

Tonning Riise la til at han tror tiden framover blir tøff og slo fast at han har et maratonløp foran seg.

Beklager på nytt

I en tekstmelding til NTB skriver Kristian Tonning Riise at han er lei seg for «den belastning jeg har påført de som har varslet om min oppførsel».

– Jeg har trukket meg som leder i Unge Høyre og skal nå konsentrere meg om å komme tilbake på jobb som stortingsrepresentant for Hedmark, skriver han.

Tonning Riise tilføyer at han ikke har mer å si om saken akkurat nå, men viser i stedet til mandagens intervju med lokalavisen Østlendingen.

– Mange har med god grunn vært skuffet og sinte på meg. Nå er det tid for å rette ryggen, se folk i øynene igjen – og kunne si unnskyld ansikt til ansikt, sa han blant annet i intervjuet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere