RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Høyre er landets største parti

Sist oppdatert:
Erna Solberg har grunn til å smile.

Høyre går fram 3,5 prosentpoeng til 28,3 prosent, og er dermed landets største parti, viser en meningsmåling som Opinion har laget for Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiet er landets nest største parti med en oppslutning på 23,4 prosent, ned 1,3 prosentpoeng fra juni.

For Arbeiderpartiet er situasjonen verre. Ap faller 4 prosentpoeng til 22,1 prosent, og må nøye seg med å være landets tredje største parti. Aps regjeringspartner Sosialistisk Venstreparti faller 1,4 prosentpoeng fra juni og får 5,4 prosent på målingen. Det tredje regjeringspartiet, Senterpartiet, går fram 0,7 prosentpoeng til 5,4 prosent.

Videre går Kristelig Folkeparti fram 0,5 prosentpoeng til 5,7 prosent. Venstres oppslutning øker med 0,6 prosentpoeng til 6,1 prosent, og Rødt får 2,4 prosent på målingen, opp 1,1 prosentpoeng fra juni.

Høyre-leder Erna Solberg jubler over oppslutningen. - Det er åpenbart en god trend for Høyre, og det er mange gode forklaringer på at vi gjør det bra. Folk vil ha Høyres politikk. Men tallene for Ap i august henger først og fremst sammen med prosessen rundt Hardanger-saken. Det er et bilde av rot, kaos og dårlig politisk håndverk, sier Solberg til ANB. Hun mener Høyres tyngde vil gjøre det lettere for partiet å samarbeide med andre partier, som Frp.

Statsminister Jens Stoltenberg tar på sin side tallene alvorlig. - Dette tar vi alvorlig. Målingen bekrefter og forsterker bildet fra i sommer med en lav oppslutning for Arbeiderpartiet. Selv om målinger er usikre, er det mange med et lavt nivå for oss, sier han.

I likhet med Solberg mener valgforsker Bernt Aardal at Hardanger-saken er en av årsakene til nedgangen for Ap. Stoltenberg vil på sin side ikke spekulere i årsaker, men han konstaterer at partiet har gjort det dårlig siden før sommeren. Nå lover han oppvask. - Det skal vi gjøre med hardt arbeid. Spesielt vil vi jobbe med arbeid og lav ledighet, lav rente og satsing på eldreomsorgen, sier Stoltenberg. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere