RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre i Telemark vil vurdere hijabforbud i barneskolen


Mahmoud Farahmand er høyrepolitiker i Porsgrunn og Nettavisen-blogger. Han er ikke fremmed for tanken med et hijabforbud.
Mahmoud Farahmand er høyrepolitiker i Porsgrunn og Nettavisen-blogger. Han er ikke fremmed for tanken med et hijabforbud.
Sist oppdatert:
Høyrepolitiker Mahmoud Farahmand i Telemark vil forby bruk av hijab i barneskolen. En debatt partiet må ta, sier leder av programkomiteen Torbjørn Røe Isaksen,

– Vi må være klare over at sosial kontroll er en utfordring vi har i enkelte miljøer i dag, og den utfordringen vil ikke bli mindre i tiden som kommer, sier Farahmand til NRK. 36-åringen blogger for Nettavisen blant annet om rasisme og integrering.

Han er Høyrepolitiker i Porsgrunn og fremmet på fylkesårsmøtet til partiet i helgen en resolusjon om forbud mot hijab i barneskolen. Resolusjonsforslaget ble ikke behandlet på fylkesårsmøtet, men sendt til partiets programkomité. Farahmand forventer at forslaget vil skape debatt i Høyre.

– Det bør i det minste bli en god og saklig diskusjon som gir resultater. Om ikke resolusjonen blir vedtatt som den er, bør partiet finne andre konstruktive tiltak og løsninger på den situasjonen vi har i dag. Sosial kontroll er en utfordring vi er nødt til å ta tak i, sier Farahmand.

Høyrepolitikeren skriver følgende i forslaget:

«Retten til å utøve sin religion er en grunnleggende rettighet, men man kan ikke forvente å utøve eller manifestere sin religion overalt helt uten videre. Muslimske foreldre som ikler sine barn hijab har et ønske om å kontrollere sine barn og å forme deres identitet. Bruk av Hijab er ikke påkrevd i islam, men anbefalingen begrunnes i stor utstrekning med å skjerme seksualiteten. Videre begrunnes bruken av barnehijabens at det blir vanskeligere å velge bort hijaben i voksen alder om en har vokst opp med hijab. Foreldrenes rett til denne type sosialkontroll, må veies opp mot barns frihet, men også mot et ansvar vi som samfunn har for å hindre økt segregering av barn basert på kjønn og religion på skolen. Det er også viktig å unngå at det skapes press på andre barn på skolen som ikke bruker hijab og som dermed kan ses på som «dårlige muslimer».

Leder av programkomiteen til Høyre, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker debatten velkommen.

– Dette er en stor diskusjon, som passer godt i programarbeidet. Og det reiser en del prinsipielle spørsmål som også er interessante, sier Røe Isaksen.

Han tror en del høyrefolk er skeptiske til forslaget.

– Dette er en debatt både om barn og om religionsfrihet. I Høyre er vi generelt forsiktige med å detaljstyre og detaljregulere det som utgangspunktet er private ting, men vi gjør det av og til når barn er involvert, sier Røe Isaksen. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere