RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Urtehagen skole
Urtehagen skole Foto: Arild J. Waagbø

Høyrebyråd overkjørt i muslimskolesaken

Sist oppdatert:
Flertallet i Oslo bystyre, med Ap, SV og FrP sa nei til forslaget om «Fredsskolen».

Onsdag kveld behandlet Oslo bystyre en høringsuttalelse til Utdanningsdirektoratet i forbindelse med at Foreningen Fredsskolen søkte om å etablere en muslimsk skole i Oslo.

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) ga på forhånd positivt svar på vegne av Oslo kommune i saken, men et flertall i Kultur- og utdanningskomiteen bestående av Ap, SV, Rødt og Frp overprøvde byrådens avgjørelse i bystyret.

Dermed leverer Oslo kommune likevel ikke sin anbefaling til godkjenning av Fredsskolen til Utdanningsdirektoratet, som til syvende og sist avgjør saken.

LES OGSÅ: - Muslimer må få ha egne skoler

- Radikal eller ekstrem
I søknaden fra Foreningen Fredsskolen går det fram av skolens vedtekter og formål at skolen er tenkt som et alternativ for dem som sender barna sine til madrassaer i muslimske land:

«Fredsskolens formål er å være et alternativ til muslimske foreldre som ut fra sin pliktfølelse i forhold til islams oppdragelse sender barna til madrassaer i andre land der barna risikerer å få en opplæring i radikal eller ekstrem tolkning av Koranen og miste tilhørighetsfølelse til det norske samfunnet.

For øvrig vil skolen også være et alternativ til muslimer og andre som er bosatt i Norge og som ønsker at deres barn skal gå på en grunnskole som tilbyr undervisning i tråd med kunnskapsløftet for den norske skolen og religion- og livssynskunnskap basert på autentiske islamske verdier.»

- Menneskerettigheter
I søknaden skriver Fredsskolen at det er Kunnskapsløftets læreplan for grunnskolen som vil bli fulgt, men med to tillegg:

«1. KRL-faget byttes med MRL; Menneskerettighet, religion og livssyn. MRL-faget skal særlig vektlegge komparativt religionslære og menneskerettigheter i islam.

2. Skolen vil også tilby barna opplæring i arabisk som et fremmedspråk.»

Skolen ønsker å ta inn 200 elever fordelt over ti klassetrinn.

LES OGSÅ: - Mobber muslimer

- Unngå imamenes tolkninger
Om Fredsskolen særpreg står det følgende å lese i søknaden:

«Utdannelsen er basert på kilden i islam som er Koranen og autentisk lære av Mohammed som støtter og utdyper den. På den måten tar skolen sikte på å unngå imamenes egne tolkninger etter beste evne og gardere seg mot ekstreme retninger.

Fredsskolen skal også inneha komparativt religionsperspektiv og vil særlig undervise i likheter mellom ulike religioner.»

Vil ikke intervjues
De som står bak skolen ville ikke intervjues om saken da Nettavsien tok koontakt i forkant av bystyremøtet.

- Om skolen blir godkjent, så sender vi ut en pressemelding, sier styreleder Tareq Moazzem (33) til Nettavisen.

- Hvorfor ønsker du ikke å uttale deg om skoleplanene?

- Det er ingen vits i å snakke om noe som ikke eksisterer, svarer Moazzem.

Nettavisen har ikke lykkes i å få tak i nestleder Sajjad Latif (28) i Foreningen Fredsskolen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere