*Nettavisen* Nyheter.

Hysj-politiet åpner døra

PST-sjef Jørn Holme Foto: Trond Lepperød/Nettavisen

Politiets sikkerhetstjeneste har ikke for vane å slippe pressen innenfor dørstokken.

09.02.09 22:16

NYDALEN (Nettavisen): Sjefen for politiets sikkerhetstjeneste, PST, Jørn Holme, har gradvis lettet på sløret og bidratt til større åpenhet rundt den tidligere så hemmelighetsfulle etaten. Mandag tok han åpenheten et skritt lenger da han for første gang slapp pressekorpset helt innenfor dørstokken i PSTs hovedkvarter i Nydalen i Oslo og bød på kaker og kaffe.

Hysj-sjef på nett
- Det er sannelig på tide, sa Holme, fortsatt korrekt tilknappet med mørk dress og burgunderfarget slips, men en hysj-sjef i tiden, som allerede har etablert PST på nettsamfunnet Facebook. Der kan du spørre om alt fra hvem som truer norske politikere til hva slags folk som jobber i PST og hvordan du kan søke jobb der.

Møt PST på Facebook her (ekstern lenke)

På pressekonferansen mandag, der PST presenterte sin årlige trusselvurdering, ble journalistene loset gjennom sikkerhetskontrollen, gjennom korridorene og inn på auditoriet. Der leste Holme høyt for de frammøtte fra den delen av trusselrapporten som ikke er hemmeligstemplet og svarte deretter på spørsmål.

Holder øye med spionene
I korte trekk handler det om at politisk motivert vold fortsatt fortsatt er en fare, selv om Europa i 2008 har vært forskånet for vellykkede terroraksjoner i året som gikk. PST har ikke avdekket konkrete planer om terrorangrep i Norge og anser fortsatt at trusselnivået er lavt. Holme slår også fast at andre staters spionasjevirksomhet mot Norge lever i beste i beste velgående, særlig er utlendingene interessert i å se oss i kortene når det gjelder olje og gass, forskning og utvikling, teknologi og når det gjelder Nato-forhold.

Barnevogna som felte Treholt
PST-lokalene ser ut som kontorlokaler flest, og i tillegg har de fin utsikt over Oslo. Det spesielle er en liten museumskrok der PST har stilt ut diverse gjenstander fra etatens historie. Forløperen til PST fikk sin første instruks i 1937, og i årenes løp har de syslet med mye rart. Hovedattraksjonen i utstillingen er barnevogna som felte Arne Treholt. Den skjuler et kamera og ble brukt på 1980-tallet da politiet skulle skaffe bildebevis i spionsaken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød/Nettavisen

Hit, men ikke lenger
Men Facebook og kaker og kaffe til tross - PST hegner fortsatt godt om deler av sin virksomhet, og mye av det de driver med får publikum ikke innsyn i.

- Dere får aldri komme på sightseeing i hvelvet vårt, og det mest hemmelige befinner seg på våre databaser, svarte Holme på Nettavisens spørsmål om hva som blir PSTs neste trekk for økt åpenhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag