*Nettavisen* Nyheter.

I dag får retten høre Nedas bønn via Skype

SKAL VITNE: Neda og lillesøsteren Dima hjemme i Jordan. I fjor ble familien sendt ut av Norge, etter ti år på asylmottak i Sandnes.

SKAL VITNE: Neda og lillesøsteren Dima hjemme i Jordan. I fjor ble familien sendt ut av Norge, etter ti år på asylmottak i Sandnes. Foto: Tine Poppe

Oslo tingrett skal mandag igjen høre Nedas (13) stemme - ett drøyt år etter at familien ble tvangssendt til Jordan.

08.09.14 08:11

OSLO (Nettavisen): 13 år gamle Neda Ibrahim selv og hennes familie - mor, far og søsken - er hovedpersonene når Oslo tingrett mandag tar fatt på en ny rettsrunde om Utlendingsnemndas endelige avslag.

Selv er de ikke til stede i Oslo tinghus. Familien på seks ble i fjor kastet ut av Norge og sendt til hjemlandet Jordan og Irbid, etter ti års opphold på Dale asylmottak i Sandnes.

Les også: - Både gleder og gruer seg til rettssaken

Vitner på telefon fra Amman

Når rettssaken starter, er Neda og hennes foreldre på plass i hovedstaden Amman. Derfra skal de vitne via IP-telefontjenesten Skype.

Advokat Arild Humlens håp gjennom å anlegge denne tvistesaken mot staten ved Utlendingsnemnda (UNE) er igjen å få familien tilbake til Norge. I denne runden vil han blant annet prosedere på domstolens prøving av hensynet til barnets beste og på hvordan UNE og nemndlederen håndterte tingrettens avgjørelse i fjor.

- Jeg liker Norge

Neda ble landskjent da hun overfor norske medier og i en bok om asylbarna satte ord på tankene om hvordan det var å vokse opp i Norge med trusselen om utkastelse hengende over hodet.

Hun mottok i 2012 Annette Thommessens minnepris for for å ha bidratt til å sette søkelyset på belastningene som påføres barn som blir boende årevis på asylmottak uten avklaring.

«Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg. Jeg liker Norge som jeg liker moren min. Norge har lært meg opp. Jeg gikk på barnehage her og etter det på skole. Der har jeg lært, tegnet og lekt med mine venner. Jeg er et tre som har blitt plantet her», skrev hun i en tekstmelding til en av sine støttespillere i april 2013.

Da forberedte norske myndigheter utsendelse av familien. Faren ble hentet av politiet og sendt tilbake til asylmottaket mot meldeplikt.


Kastet ut - etter ti år

To måneder senere måtte Neda si farvel til klassekamerater og venner i Sandnes. Hun og familien ble satt på flyet til Irbid.

Nedas foreldre kom til Norge september 2003. De søkte asyl og fikk avslag fra UDI i november 2004. Norske myndigheter kom til at foreldrene ikke hadde spilt med åpne kort når det gjaldt identitet og hvor de kom fra. De oppga at de var statsløse palestinere fra Irak da søknaden ble levert. Senere erkjente de at de var jordanske statsborgere og var bosatt i Irbid før de kom til Norge. Det var også der de eldste barna, Neda og Nael ble født i henholdsvis 2001 og 2002.

Klikk på bildet for å forstørre.

FAMILIENS ADVOKAT: Den erfarne asyladvokaten Arild Humlen taler familiens sak i tvistesaken de har anlagt mot staten og UNE. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Dette er sakens kjerne

Som under Oslo tingretts behandling av Neda-saken i fjor, er det ikke det første avslaget på oppholdstillatelse for familien som er omstridt i denne saken, men hvordan UNE har vektet hensynet til barnas beste opp mot innvandringspolitiske hensyn i sin behandling av omgjøringsbegjæringen. Et annet sentralt tema i striden mellom familiens advokat Arild Humlen og staten ved regjeringsadvokat Kirsten Borge Berger blir helsen til Nedas bror Nael og om den har fått den oppmerksomheten den bør i UNEs saksbehandling. Nael har et sykdomsbilde familiens lege i forkant av utkastelsen fryktet kunne forverre seg og som nå gjør situasjonen spesielt krevende for familien.

Tvistesaken er spesiell fordi det delvis er upløyd juridisk mark.

UNE anket ikke sist

Når det nå blir en runde nummer to i tingretten, skyldes det at UNE ikke anket dommen de fikk mot seg i fjor, men godtok den - for så å fatte et nytt og likelydende vedtak om at det var riktig å kaste familien ut av Norge.

Det er flere juridiske temaer som skal prøves denne gangen:

Menneskerettighetsspørsmål, habilitetsspørsmål, saksbehandlingsfeil, spørsmål om myndighetsmisbruk og tolkning av FNs barnekonvensjon og vektingen av barnets beste opp mot innvandringspolitiske hensyn.

Ville stevne UNE-direktør

Saken har også fått oppmerksomhet fordi Humlen gikk til det uvanlige skritt å varsle stevning av UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes og en av UNEs nemndledere som vitner, noe UNE motsatte seg og fikk tingretten og lagmannsretten medhold i.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.