*Nettavisen* Nyheter.

I denne kommunen er det forbud mot brus

Foto: MONTASJE: RUNE JOHANSEN (BA)

Askøy kommune har bestemt at brus ikke lenger skal serveres eller selges på kommunale steder på Askøy.

17.12.11 21:00

(Bergensavisen): - Folk må gjerne drikke brus, men kommunen skal ikke tilby brus på noen av sine arrangementer, kantiner eller på automater lenger, sier rådmann i Askøy, Odd Magne Utkilen, til Bergensavisen.

Det er som et ledd i samhandlingsreformen og folkehelsen at dette gjøres.

- Det er en viktig symbolsak for kommunen, og det er viktig at vi er tydelige. Det er et forebyggende helsearbeid, sier Utkilen.

Røyk og sukker
Ved nyttår innførte Askøy kommune røykeforbud i arbeidstiden. Dermed ble Askøy en av de første røykfrie kommunene i landet.

- Nå er det sukker og røyk vi har fokus på, sier rådmannen.

Han poengterer at brusforbudet i praksis har fungert mange steder det siste året, men at det nå blir formelt. Og på møter skal det drikkes vann. På sykehjemmet står det fortsatt en brusautomat. Men også den skal ut etter hvert.

- Når det gjelder hallene, er det styret til Askøyhallene KF som avgjør.

Les også: Petter Nome i harnisk over brusforbud

- Vil sende signaler
Ingen av dem som satt på kantinen på rådhuset onsdag syntes det gjorde noe med brusforbud. I kommunestyremøtet kommer kommuneoverlegen i Askøy for å informere om samhandlingsreformen.

- Dette er som en del av lov om folkehelsearbeid, som trer i kraft 1. januar 2012. En hovedmålsetting i kommunen er å fremme folkehelse. Aller viktigst er å redusere røyking for å forebygge sykdom. Så er det overvektsepidemien, og det å redusere sukker blant annet i forbruket av søtholdige drikkevarer. Kommunen ønsker å sende noen signaler i forhold til dette, sier kommune overlege Christian Redisch Carlsen.

Carlsen poengterer at dette ikke er noe forbud, men at de ønsker å legge forholdene til rette for at folk kan ta de gode helsevalgene.

- Det er ikke nødvendig at vi skal ha det i idrettshaller, skoler, aldersinstitusjoner og på kommunale møter, sier han.

Det er en viktig symbolsak for kommunen, og det er viktig at vi er tydelige. Det er et forebyggende helsearbeid.

Lightbrus i Bergen
I de kommunale hallene i Bergen selges det heller ikke brus med sukker.

- Vi har sagt at vi ikke skal ha sukkerholdige drikker i hallene. Vi har automater, men der er det mye vann med forskjellige smaker og lightbrus, sier Terje Reistad, som er leder i Idrettsservice i Bergen.

Dette har vært praksis i noen år i Bergen.

- Hvorfor skal man drikke sukker? Man får i seg nok i maten. Folk kan snakke så mye de vil om lavkarbo, men det er sukker de må kutte på, sier Pia Mørk Andreassen, administrativ leder i Olympiatoppen Vest-Norge, til Bergensavisen.

Hordaland fylkeskommune jobber også med dette temaet innenfor noen prosjekter.

- For tre år siden innførte vi vannautomater på alle videregående skoler i Hordaland.

Dette var for at elevene skulle ha et alternativ til brusautomatene.

I tillegg har vi et prosjekt for åttendeklassingene i forhold til ernæring og sukkerholdige drikker, sier utviklingssjef i regionsavdelingen i Hordaland fylkeskommune, Matti Torgersen.

Les flere saker i Bergensavisens nettutgave her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.