I denne kommunen holder de sammen

Foto: (Foto: Røyrvik kommune)

- Blomster trenger vann for å overleve, er rådet fra ordføreren. Søk på din kommune.

30.04.11 21:25

Torsdag kunne Nettavisen presentere statistikk fra Statistisk sentralbyrå som viste hvor mange som var skilt og separert i alle landets kommuner ved utgangen av fjoråret.

På toppen av listen fant vi Jevnaker kommune i Oppland, der 15,4 prosent av innbyggerne mellom 16 og 66 år enten var registrert som skilt eller separert ved nyttår.

Gjennomsnittet for alle kommunene var 11,5 prosent skilte og separerte.

Les egen sak: Her er flest skilt

- Det er trygt å bo her
Men kommunen som hadde den minste andelen med skilte og separerte i forhold til innbyggertallet, er Røyrvik kommune i Nord-Trøndelag. I denne kommunen var det kun 5,4 prosent som var skilte eller separerte da nyttårsrakettene ble skutt til værs.

SØK: Så mange er skilt i din kommune

- I den sammenhengen der var det jo et greit bunntall. Vi er glade for å ha stabile forhold og familieforhold i kommunen, sier ordfører Morten Magnar Namsvatn fornøyd til Nettavisen.

Kommunen har bare 500 innbyggere, og ordføreren tror at det med så få innbyggere kan være enklere å ta vare på og hjelpe hverandre i gitte situasjoner, også i samlivsspørsmål.

- At få skiller seg må jo bety at folk har det greit seg imellom og føler det trygt og godt å bo her. Det er jo et trygt samfunn for oppvekst, ikke minst for ungene, og det er jo veldig positivt, sier KrF-ordføreren, og utdyper:

- Vi har mye fin og god natur så folk kan være ute, og det er positivt på mange måter. Når man opplever ting som er positivt, så har nok det sin virkning i hverdagen også, mener han.

- Kjernefamilien viktig
De siste årene har skilsmissetallene i kommunen ligget lavt i trønderkommunen, som nå styres av en samarbeidsliste bestående av de borgelige partiene, der KrF har ordføreren.

- I den siste kommunestyreperioden har vi ligget ganske lavt på skilsmissestatistikken. Siden vi er en såpass liten kommunen, så har man rimelig god kjennskap til de fleste, så tallet er ikke noe eksepsjonelt for i fjor, selv om det går opp og ned her også, sier ordføreren.

- Hvor viktig synes du som ordfører det er at dine innbyggere ikke skiller seg?

- Hele samfunnet er bygget på dette cellesystemet. Du har familien som en viktig kjerne i det, og så bygger du samfunnet videre i større enheter utover, sier han.

Namsvatn påpeker at kjernefamilien er utrolig viktig for at samfunnet skal fungere.

- Begynner du å få problemer inne i kjernefamilien, så vil også samfunnet ellers få problemer. Men lever en familie trygt og godt, så får du også et trygt samfunn, sier han.

- Blomster trenger vann
Ordføreren har selv vært gift siden 1975, og deler gjerne noen ekteskapsråd til par som sliter.

- Det løser seg jo ofte hvis man kan sette seg i lag og snakke ut. For kjærlighetslivet er som en blomst, hvis ikke blomsten får vann så dør den, sier ordføreren.

Han råder par til å ikke vente for lenge med å ta opp problemene.

- Det må til et samspill. Det er viktig at begge parter er innstilt på at vi må prøve å finne en løsning på utfordringene en står ovenfor, og det er viktig å gjøre det i god tid, for jo lenger tid det går, jo verre blir det, sier han.

Også profesjonell hjelp til å få ekteskapet på skinner igjen, kan være lurt, mener Namsvatn.

- Det kan være fornuftig å få noe hjelp utenfra. Det har det ofte kommet bra resultater ut fra, sier han.

- Par gir opp for lett
- Føler du mange par gir opp for lett?

- Det er vanskelig å svare noe eksakt på det, men kanskje tas det for lett på det. Og er man i et samboerforhold er det lettere å bare stikke av enn i et ekteskap. Jeg tror det ofte kunne blitt jobbet mer med forhold før man gir opp, sier KrF-ordføreren til slutt.

NB! I fjor var det totalt 10.300 norske par som skilte seg, og 11.700 par ble separert. Det ble også inngått 23.600 nye ekteskap, deriblant 264 par av samme kjønn.

Foto: Statistisk Sentralbyrå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.