RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Sartor Shipping)

I havsnød etter kjempebølge

Sist oppdatert:
Standbyfartøyet Ocean Sky kom i havsnød da en kjempebølge slo inn en glassrute på broen og saltvann ødela det elektroniske utstyret.

Skipet følges nå av et annet fartøy til Kristiansund. Mannskapet på ni skal være i god behold.

10 meter høye bølger
Det var i 3-tiden i natt at standbyfartøyet ved Draugen-plattformen i Norskehavet ble satt ut av spill.

- Det blåste orkan i området med vindkast opp i 80 knop. Bølgehøyden var på en 9-10 meter, forteller informasjonssjef Alf Kristian Lillebo i Norske Shell som er operatør av Draugen-feltet.

Ocean Sky mistet deler av manøver-evnen og all kommunikasjon med omverdenen da en kjempebølge slo inn en glassrute og oversvømmet broen med saltvann. Saltvannet trengte inn i det elektroniske utstyret om bord og ødela VHF-radioen, satellitt-utstyret og skipets manøversystem.

- Mannskapet klarte å kople over til nødstyringssystemet, men mistet deler av styringsevnen, opplyser daglig leder Karstein Høyland i Sartor Shipping som eier skipet.

Fikk tettet vinduet
Skipet går nå med sakte fart mot Kristiansund. Siden mannskapet kun kan kommunisere ved hjelp av nødsamband, følges skipet av standbyfartøyet Scandi Stord som kom til unnsetning fra Heidrun-feltet. Ocean Sky er ventet inn til Kristiansund i kveld en gang.

- Mannskapet gjorde en god jobb for å få kontroll under situasjonen og har klart å få tettet vinduet på broen. Bølgehøyden var på rundt 10 meter, men mannskapet er godt vant til slike forhold. Likevel er det ingen hyggelig opplevelse, sier Karsten Høyland til TV 2.

Ekstreme forhold
Ifølge Høyland er det første gang en glassrute blir slått inn på denne typen fartøy, men det er normalt at slikt skjer fra tid til annen under ekstreme forhold.

Ifølge Lillebo i Norske Shell er et nytt standbyfartøy allerede på vei til Draugen-feltet for å opprettholde områdeberedskapen der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere