RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I kø for Toska-dom

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Statsadvokat Geir Evanger ønsker å dømme David Toska for ranet på Brevsentralen i Oslo så fort som mulig. Men må trekke kølapp.

TV 2 Nettavisen har nå fått opplyst at Brevsentral-rettssaken mot Toska først er berammet til februar 2007.

Statsadvokat og aktor, Geir Evanger, kunne godt tenke seg å få satt Toska på tiltalebenken tidligere, men må pent vente.

- Vi ønsket å beramme saken så raskt som mulig og gav gass for å bli ferdig med tiltalen før Nokas-ankesaken. Men det gikk ikke, og det er lite vi kan gjøre med det, sier statsadvokat Evanger til TV 2 Nettavisen.

Toskas advokat, Øystein Storrvik, sier til TV 2 Nettavisen at hans klient ikke erkjenner straffskyld for ranet.

Lang liste
Rettssaker, vitneavhør, prosedyrer og domsavsigelser i fleng. En lang liste rettssaker gjør at den selvutnevnte hovedmannen bak dødsranet i Stavanger, David Aleksander Toska, vil ha en unik førstehåndsinnsikt i det norske rettssystemet når han endelig er ferdig.

Les også: Toska må betale til han dør

Toskas timeplan:

August - september 2005:
Oslo tingrett. Koffertssaken. Toska stod tiltalt for heleri og utpressing i forbindelse med et «lån» på 5 millioner kroner til finansakrobaten Thomas Øye. Toska dømmes til fengsel ett år og åtte måneder for heleri. Frifinnes for utpressing.

September 2005 – mars 2006:
Stavanger tingrett. Nokas-rettssaken. Toska dømmes til 19 års fengsel.

Januar 2006 – mars 2006:
Oslo tingrett. Bankbokskuppet på Bryn. Toska frikjennes for tyveriet, men dømmes til fengsel i 3 år for innbruddsforsøket på Norsk Medisinaldepot.

September 2006 – februar 2007:
Gulating lagmannsrett. Nokas ankesak.

Februar 2007:
Oslo tingrett. Ranet på Postens brevsentral.

Mars 2007?
Borgating lagmannsrett. Mulig ankesak etter Bryn-saken. (Ikke berammet)

April 2007?
Borgating lagmannsrett. Mulig ankesak etter ranet på Postens brevsentral. (Ikke berammet)

Påtelemakten har i lang tid sittet på en lang liste med beviser, mistanker, siktelser og tiltaler mot 30-åringen. Det eneste som manglet var Toska selv.

Så da en langhåret og skjeggete Toska ble pågrepet i Spania i april 2005 og flydd hjem til Norge, kunne påtalemaktene i de ulike landsdelene begynne å trekke kølapp .

Tett timeplan
Det hele startet med den såkalte «koffertssaken» i Oslo kun måneder etter pågripelsen. Deretter fulgte den nesten fire måneder lange Nokas-rettssaken i Stavanger.

Og allerede før Nokas-dommen ble avsagt, måtte Toska møte i Oslo tingrett, tiltalt for bankboks-kuppet på Bryn og innbruddsforsøk på Norsk Medisinaldepot .

4. september i år starter Nokas-ankesaken i Gulating lagmannsrett i Stavanger. Den er ventet å vare til over nyttår. Og så snart klubben slår i dommerbordet i Gulating, sendes Toska tilbake til Oslo tingrett hvor han må svare på tiltalen etter ranet mot Postens brevsentral.

Tar ingen ende
Men det stopper trolig ikke her. Advokat Storrvik bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at statsadvokat Petter Mandt har anket dommen fra Bryn-kuppet, hvor Toska ble frifunnet på grunn av politiprovokasjon.

Bryn-saken kan i teorien bli en del av Nokas-ankesaken, men det er enda ikke tatt stilling til om dette lar seg gjøre. Derfor må muligens Toska stille i Borgating lagmannsrett etter Postens brevsentral-rettssaken i Oslo tingrett. Dersom kjennelsen fra Brevsentral-saken ankes, kan den eventuelt komme som samlesak med Bryn-saken i lagmannsretten.

Og til slutt – politiet har flere ganger antydet at Toska har hatt en finger med i spillet i Munch-ranet. Kunstranet er fremdeles under etterforskning, til tross for at seks menn allerede er tiltalt og venter på dom.

Og skulle det vise seg at politiet får håndfaste bevis mot kjendisraneren Toska, kan en ny rettsrunde settes på timeplanen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere