Gå til sidens hovedinnhold

I kø for fosterhjem

Barn i vanskeligheter må vente for å bli tatt hånd om i fosterhjem

Behovet for fosterhjem for barn og unge er større enn noensinne. 9000 barn ble plassert under statlig barnevern i 2006. Det er en kraftig økning fra året før, melder TV2 nyhetene.

Økningen har ført til at det nå er lang kø for å komme inn på tiltak og få plass i fosterhjem.

500 i kø
- Nå har vi hatt et barn i fosterhjem lenge, som nå har flyttet ut i egen leilighet,. Så nå gjør vi klart til at en ny person kan flytte inn her, sier Hilde Kåstad , på Kasa barnevernstiltak i Bergen.

13-åringen som får flytte inn, er heldig. Køen er nemlig lang.

- Det er ikke så ofte vi kan si ja til en ny søknad, sier Kåstad.

I 2005 ventet 414 barn på plass i fosterhjem. I 2006 sto 543 barn i kø, ifølge tall fra Barne og familiedirektoratet.

Felles for barnevernsbarana er en fortid preget av svik og forsømmelse.

- Det er barn som har vært utsatt for større traumer enn andre. Mange har vært utsatt for psykiske eller fysiske overgrep over lang tid, sier Kåstad.

800 flere
I 2005 fikk 8200 barn hjelp fra det statlige barnevernet. I 2006 økte antallet barn til 9000. Det er ulike årsaker til den kraftige økningen, ifølge direktoratet.

- Det kan være mange årsaker til dette. Det kan være at det er et tøffere samfunn å vokse opp i. Det kan være at foreldre og også ungdom bruker mer alkohol og stoff. Eller det kan være at vi har blitt flinkere til å fange opp de barna og ungdommene som trenger hjelp, sier Ann-Marit Sæbønes, direktør Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet til TV 2.

- Verst i uvisshet
Stor pågang gir lang kø. Barn og unge plasseres på akuttinstitusjoner og venter i månedsvis uten å vite hva som skjer i framtiden.

- Det aller verste er å ikke vite hvor en skal. Det er psykologisk. En er avvist av familien, hører ikke hjemme. Alt rammer et barn, en ungdom psykisk og det sitter igjen mange år framover. Det å ikke føler seg ønsket, sier Sabrina Reeves,(20), som selv har følt dette på kroppen-

-Det er altfor lite forsterfamilier, vertsfamilier, det er mangel på alle mulige andre tiltak. Det eneste som er igjen, er institusjoner.

Sabrina frykter at folk kvier seg for å bli fosterfamilier på grunn av stigmatisering og andre årsaker.

- Som oftest, så er vi normale tenåringsbarn som alle andre, sier hun.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året