*Nettavisen* Nyheter.

I kø for friske organer

Det er blitt vanskeligere å skaffe nok organdonorer. Behovene øker - samtidig har nordmenn blitt mindre villige til å donere.

12.10.05 08:02

Hver tredje pårørende sier nå nei til å la sykehuset fjerne organer som kan redde liv hos andre. Samtidig venter rekordmange på livsviktige transplantasjoner.

Da hjertet sviktet, havnet småbarnfaren Terje Aarsand på venteliste. En liste som i år er over tre gang så lang som på samme tid i fjor.

- Jeg har ventet i nærmere fem måneder. Det er tre ganger det som har vært normert tid tidligere på den type inngrep, sier Aarsand til TV 2 Nyhetene.

Styreleder i stiftelsen Organdonasjon, Gisle Nødtvedt, er misfornøyd med utviklingen den siste tiden.

- Vi hadde veldig fine tall for to år siden. Vi håpet på en fin utvikling videre, men vi har stabilisert oss på et nivå som vi ikke synes er tilfredsstillende. Og nå i år har vi gått litt tilbake også, sier Nødtvedt til TV 2 Nyhetene.

Onsdag møtes alle landets transplantasjonsleger for å diskuter hvordan man kan møte det økende behovet for friske organer.

- Det er helt utrolig hva som kan skje når man får transplantasjon. Hvordan man kan bygge seg opp igjen. Så jeg drømmer hele tiden om å komme meg til fjells igjen, og å kunne sykle og være på sjøen, sier hjertesyke Terje Aarsand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.