RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Arne Danielsen/Astronomi.no)

I kveld forsvinner månen

Lørdag kveld forsvinner månen. Sjekk når du kan se det sjeldne fenomenet - og få en forsmak.

- Lørdag kveld blir månen totalt formørket, noe vi har gledet oss til ganske lenge. Det er alltid like vakkert å se på, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

Se video av måneformørkelsen i 2004 over.

Total ved midnatt
Måneformørkelsen starter ved 21-tiden lørdag kveld, men vil ikke være synlig før om lag en time senere.

- Rundt klokken 22 kan man begynne å se noe, og klokken 22.30 begynner månen å bli spist opp mer og mer av skyggen fra jordkloden, forteller Røed Ødegaard.

Klokken 23.45 vil hele månen være dekket av skyggen fra jordkloden, og dette vil den vare i hele 73 minutter, til klokken 00.57 natt til søndag.

- Man kan se hele formørkelsen i sin helhet over hele landet. Vi ligger perfekt plassert midt i området, sier astronomen.

Støv og skitt avgjør
Månen vil derimot ikke bli helt borte. Dette skyldes sollys som spres i jordatmosfæren.

Her på jorden blir himmelen gjerne rød og flott når solen går ned eller står opp. Det er denne gløden som spres mot månen og gir den farge under formørkelsen.

- Hvis det er mye støv og skitt i atmosfæren kan månen bli ganske mørk og gråaktig, og hvis atmosfæren er klar her på jordkloden vil månen bli lysere, sier Røed Ødegaard.

Han forteller at det er atmosfæreforholdene over det amerikanske kontinentet og i Øst-Asia som bestemmer fargen, fordi det er der solen står opp eller går ned akkurat når formørkelsen foregår.

Her blir det best vær
Den forrige totale måneformørkelsen her i landet var i oktober 2004, men formørkelsen til helga er den første totale måneformørkelse som har vært synlig fra Norge ved midnatt på mange år.

Formørkelsen er dessuten den største himmelbegivenheten i vår del av verden i 2007.

- To måneformørkelser er aldri like. Så dette bør alle få med seg, sier Røed Ødegaard.

Om du får se formørkelsen kommer selvsagt an på hvordan været blir der du bor. Alle er ikke like heldige:

- Det er ventet inn en svak front i løpet av lørdag kveld. Det vil i hvert fall skye til på Vestlandet. Det blir nok skyet på Sør- og Østlandet også, til kvelden nokså skyet i hele Sør-Norge. Midt-Norge og Nordland har nok størst sjanse for å få det med seg, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen til Nettavisen.

Men Røed Ødegaard har likevel en liten trøst å komme med.

- Hvis det blir dårlig vær der du befinner deg så får vi inne bilder fra flere steder i landet, og vil sende dette live ut på astronomi.no, sier Røed Ødegaard.

- Mystisk og vakkert
Befinner du deg i Oslo kan det dessuten være en idé å ta deg en tur til Universitetet i Oslo på Blindern.

- På Blindern blir det et større arrangement fra klokken 21 til 02.30 natt til søndag. Der blir det en del kikkerter også, sier Røed Ødegaard.

Den neste store himmelbegivenheten her i landet er en solformørkelse 1. august neste år.

- Solformørkelsen er på en måte mer imponerende, men måneformørkelsen er et langt vakrere fenomen. For dette kan du se uten hjelpemidler, og du får se en veldig mystisk og vakker farge, sier astronomen entusiastisk til slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere