RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I retten uten fotjern

Sist oppdatert:
Når retten settes tirsdag, møter de Nokas-tiltalte uten fotlenker.

Mandag morgen ba rettens formann Helge Bjørnestad politiet om at de tiltalte skulle får slippe fotlenker i retten. Bakgrunnen var den europeiske torturkomiteens kritikk av bruken. Nå tar politiet anmodningen til følge.

- De tiltalte kommer i retten i morgen uten fotlenker, sier visepolitimester Arne Hammersmark til TV 2 Nettavisen.

- Det er på tide at det skjer. Jeg legger til grunn at de ikke hevner seg med å gjøre det enda verre for de tiltalte, og at saken kan gå på en verdig og sivil måte der man husker at ingen av de tiltalte er dømt for noe som helst ennå, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nettavisen.

Mandag hadde de tiltalte fotlenkene på.

Politiet har tatt denne beslutningen på bakgrunn av torturkomiteens rapport og føringene fra Bjørnestad.

Bedre sikkerhet
- Rettens formann ba oss om å fjerne fotlenkene hvis vi kom opp med andre sikkerhetstiltak. Det har vi nå gjort, sier Hammersmark.

Han vil ikke si noe om hva de nye tiltakene består i, men sier noen vil bli synlige, andre usynlige.

Dersom det ikke skjer noe spesielt, vil de tiltalte få slippe fotlenkene under resten av rettsbehandlingen i tingretten.

Krevde fjerning
Fredag gikk Europarådets torturkomite CPT ut og kritiserte politiets behandling av de Nokas-tiltalte. De krevde også at fotlenkene burde fjernes umiddelbart.

Helge Bjørnestad konkluderte med at torturkomiteen ikke har vært i kontakt med politi og retten og sett forholdene i salen. Dette var han kritisk til. Bjørnestad oppfordret likevel politiet til å ta av lenkene i løpet av uken dersom sikkehetstiltakene var på plass.

- Det er bra at retten verner om sin uavhengighet fra alle, så lenge den samtidig gir så klare føringer til politiet om å bli kvitt slavelenkene. Nå regner jeg med at de snart er borte, sa advokat John Christian Elden til TV 2 Nettavisen tildigere mandag. Han er forsvarer til tiltalte Erling Havnå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere