Ikke bevist at doping skaper bøller

En arbeidsgruppe oppnevnt av Justisdepartementet har ikke funnet noen årsaksmessig sammenheng mellom moderate doser doping og aggressivitet.

14.01.04 10:27

- Det finnes ikke nok vitenskapelig dokumentasjon for å påvise årsaksmessig sammenheng mellom bruk av anabole steroider og vold, heter det i rapporten fra arbeidsgruppen.

Arbeidsgruppen ble oppnevnt av Justisdepartementet for å se på om det er dokumentert noen sammenheng mellom misbruk av anabole/androgene steroider (AAS) og risikoen for økt aggresjon og voldelig adferd.

Torsdag fikk Justisdepartementet overlevert rapporten fra arbeidsgruppen.

I rapportens konklusjon heter det:

¿ Det finnes ikke tilstrekkelig vitenskapelig dokumentasjon for å kunne si at det foreligger en årsaksmessig sammenheng mellom bruk av AAS og aggresjon/vold.

¿ På den annen side kan man på bakgrunn av den samlede faglitteratur ikke utelukke at en slik årsaksmessig sammenheng kan foreligge, særlig ved bruk av høye doser og/eller kombinasjon av ulike stoffer hos følsomme individer.

- Det kan ansees som vel dokumentert at AAS i doser opp til lave dopingdoser innebærer liten eller ingen påvirkning av personens aggresjonsnivå, står det i rapporten.

Her kan du selv lese rapporten.

- Viktig arbeid
Gruppen har vært ledet av professor Bjørnar Olaisen, formann i Rettsmedisinsk kommisjon, og ble opprettet 27. november 2002.

- Det er et viktig arbeid gruppen har gjort på et felt vi trenger mer kunnskap om. Regjeringens handlingsplan mot doping skal revideres og i den sammenheng inngår også vurdering av et eventuelt forbud mot doping. Gruppens gjennomgang blir en del av vurderingsgrunnlaget, sier justisminister Odd Einar Dørum i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.