Ikke DNA-match for Lode-siktet

Gunn Merete Lode, funnet drept utenfor Bryne august 2001.

Gunn Merete Lode, funnet drept utenfor Bryne august 2001. Foto: Politiet / SCANPIX

Analysene av dansken som er siktet for drapet på Gunn Merete Lode, viser ingen DNA-match for andre uoppklarte saker i Norge.

21.06.04 15:56

DNA-prøver fra en drapssiktet danske (41) fra Jæren, matcher ikke funn fra andre uoppklarte drapssaker i Norge, opplyser lensmann Arild Oftedal ved Time lensmannskontor til NTB.

41-åringen er siktet for knivdrapet på Gunn Merete Lode (32) på Bryne på Jæren 26. august 2001. Hun ble brutalt og tilsynelatende umotivert stukket ned og drept da hun var på vei hjem midt i et boligområde på Bryne. Et vitne så gjerningsmannen på nært hold før knivstikkingen.

Mannen sjekkes
Mannen satt fengslet i Ålborg i Danmark mistenkt i flere alvorlige volds- og voldtektssaker. Han sjekkes også opp mot et ni år gammelt drap i Danmark.

Ved å sjekke mannens DNA-profil opp mot Interpols DNA-register, fikk etterforskerne match opp mot Lode-saken. Det skjedde i midten av april – vel to og et halvt år etter at Gunn Merete Lode ble drept.

- Vi har nå på det nærmeste avsluttet etterforskningen, og vi kan konstatere at vi ikke har funnet match med andre drapssaker i Norge, sier lensmann Oftedal til NTB.

Ønskes utlevert
Etterforskerne i Rogaland ønsker dansken utlevert. En utleveringsbegjæring fra statsadvokaten i Rogaland ble i forrige uke sendt via Riksadvokaten til Justisdepartementet.

- Begjæringen vil bli behandlet på ordinært vis. Det innebærer at den etter behandling her vil bli sendt til den danske Riksadvokaten for oppfølging. Det vil skje om kort tid, får NTB opplyst i departementet.

Ofte i Norge
Den drapssiktede dansken har de senere år ofte vært i Norge på oppdrag. Av den grunn var etterforskerne interessert i å sjekke hans bevegelser opp mot flere uoppklarte drapssaker her i landet de senere år.

Det gjelder blant annet drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995, drapet på Trude Espås i Geiranger året etter og drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2001.

Mannen skal ha bodd på flere av stedene mens han arbeidet i Norge.

Ifølge den siktedes sjef, Ole Nielsen i sveisefirmaet Euro Industries i Fjerritslev i Danmark, var 41-åringen en flink ansatt, som alltid var villig til å reise til Norge på oppdrag på kort varsel.

- Vi har ikke funnet DNA-match med noen av disse sakene, sier lensmann Arild Oftedal.

Søker vitne
Lensmannen sier at etterforskerne ønsker ett nytt vitneavhør før ferien, men mener at saken ikke vil være avhengig av dette vitnet.

- Det dreier seg om en kollega av 41-åringen fra tiden i Norge. For tiden oppholder han seg i utlandet, trolig i Brasil. Men saken vil ikke være avhengig av ham. Vi kan eventuelt få tak i ham før saken kommer opp, sier Oftedal.

Statsadvokat Arild Dommersnes i Rogaland sier til NTB at saken bør kunne komme for retten i høst, iallfall før jul, hvis den føres i Norge.

- Hvis det blir aktuelt å tiltale mannen for alvorlige forbrytelser i Danmark, vil det kunne endre tidsperspektivet, sier Dommersnes.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag