RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke flertall for politi-kvittering

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet har snudd i spørsmålet om at politiet skal gi kvittering ved visitasjon av personer med en annen etnisk bakgrunn enn nordmenn.

Dermed blir det stortingsflertall mot kvitteringsordningen Stortinget i 2002 ba Justisdepartementet komme med forslag om.

Bakgrunnen for at Frp støttet vedtaket om en prøveordning med kvittering var hensynet til den grunnleggende rettssikkerheten for alle som bli visitert og ransaket av politiet. Høyre og Kristelig Folkeparti støttet ikke vedtaket fra juni 2002.

Stortinget kommer imidlertid til å be regjeringen legge til rette for en varig ordning med synlig tjenestenummer for politi i operativ tjeneste. Det forutsettes også at politi i sivil skal kunne vise fram hensiktsmessig legitimasjon.

Ikke egnet
Nå mener både Frp og de tre regjeringspartiene at den foreslåtte ordningen med kvitteringer ikke er egnet til å fremme formålet om å sikre et godt forhold mellom politi og publikum.

I innstillingen fra Stortingets justiskomité skriver flertallet at en kvitteringsordning tvert om fremmer avstand mellom publikum og politi i tillegg til at en slik ordning er unødvendig ressurskrevende. Begrunnelsen for dette er erfaringer fra land der ordningen er utprøvd.

Synd at Frp snur
Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, som utgjør mindretallet i komiteen, synes det er synd at Frp har snudd. De holder fast på at en kvitteringsordning vil bidra til å skape den nødvendige tilliten mellom politiet og minoritetsgrupper fordi politiet vil bli mer målrettet i sine kontroller.

Utgangspunktet for forslaget om en kvitteringsordning er at folk med en annen hudfarge blir stoppet og kontrollert oftere enn hvite nordmenn. En kvitteringsordning var ment å verne etniske minoriteter mot diskriminerende politipraksis.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere