Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gjør disse tabbene

Daglig begås det fem innbrudd i Oslo. – Mange sikrer huset elendig, sier politiet.

(iOslo.no) - Mange betaler to, tre eller fire millioner kroner for en villa, kjøper dyre ting, smykker og pc-er, og så sikrer de huset på en elendig måte, sier godsspaner og innbruddsekspert Carl Fredrik Dyrkoren i Oslo politidistrikt.

Hver dag gjennomføres mer enn fem innbrudd i eneboliger, villaer og leiligheter i Oslo. Det viser Oslo-politiets kriminalstatistikk for 2008.

Har du opplevd innbrudd? Tips oss på mail til tips@ioslo.no.

På landsbasis var det en økning i antallet grove tyverier fra bolig første halvår i 2008. Knapt 1500 grove tyverier fra villa ble anmeldt, over 32 prosent mer enn året før. Antall grove tyverier fra leilighet økte med 5,7 prosent sammenliknet med 2007. Til sammen ble det meldt om over 5000 tilfeller av tyverier fra leilighet og villa første halvår i 2008, noe som tilsvarer over 28 tyverier hver eneste dag.

Her kan du lese mer om statistikken fra første halvår i 2008 . Den fullstendige nasjonale statistikken fra 2008 er ennå ikke publisert.

Inngangsdøren er det første problemområdet, ifølge Carl Fredrik Dyrkoren.

- Det hjelper ikke om du har en panserdør, for det er ytterst, ytterst sjelden tyvene bryter seg gjennom selve døra, sier han.

Les også: Innbruddseksplosjon!

Dørens svakhet er nemlig festet til veggen. Mellom dørkarmen og veggen er det en lomme på noen centimeter, som gjerne fylles med steinull eller isolerende skum. Ved hjelp av et brekkjern eller en stor skrutrekker er det en enkel jobb å presse dørkarmen inn mot veggen, slik at låsereilen glipper ut av sluttstykket i dørkarmen (se faktaboks).

Entreprenørtabbe
Dyrkoren forteller at dette er elementer som ikke engang profesjonelle entreprenører tenker på. For få år siden hadde en stor og kjent entreprenør satt opp en ny boligblokk ved Bislett. Etter flere innbrudd via inngangsdørene til leilighetene ble politiet tilkalt.

- Da vi fjernet listverket rundt dørkarmene viste det seg at det var et flere centimeter stort tomrom mellom karm og vegg, slik at karmen ved hjelp av et stort skrujern eller brekkjern enkelt kunne bøyes langt nok ut til at låsereilen glapp ut av sluttstykket i karmen, sier Dyrkoren.

Innbrudd i 3. etasje
I slutten av november 2008 ble for eksempel en leilighet på Tjuvholmen robbet for 200.000-300.000 kroner i verdier, mens eieren var ute på en kort kveldstur. Tyvene hadde tatt smykker, designerklær og elektronisk utstyr. De kom seg inn via balkongdøra i 3. etasje ved å presse dørkarmen langt nok ut til at låsereilen glapp ut av sluttstykket i karmen.

Den beste måten å forhindre dette på er å legge harde klosser i tomrommet rett bak låsens sluttstykke i karmen. Dermed kan ikke karmen bøyes tilbake. I tillegg burde man i tillegg til den vanlige sylinderlåsen ha en tilholderlås 30-40 centimeter høyere opp på veggen.

- Med to låser i døra blir det mange ganger så vanskelig å bryte den opp, sier Dyrkoren.

- Bruk tilholderlås
Han forteller at politiet anbefaler at tilholderlåsen er av typen BODA, FAS eller lignende. Disse må låses med nøkkel fra begge sider. Det gir også flere fordeler.

- Hvis tyven har kommet inn via vindu eller verandadør, kan han ikke bare spasere ut gjennom utgangsdøra med tyvegodset hvis denne også er låst med en tilholderlås, fordi han trenger nøkkel for å låse den opp også fra innsiden.

- Så denne låsen kan redde den store flatskjermen hvis tyvene først er ute?

- Ja. Hvis du har store, uhåndterlige ting, må disse da lempes ut vinduet, noe som vekker oppsikt, svarer Dyrkoren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sjekk din lås
Også i alle inngangspartier hvor det er ruter, enten i selve døra eller ved siden av, bør man ha lås som krever nøkkel fra innsiden. Dette for å forhindre at tyven knuser ruta og stikker hånda inn og vrir opp låsen.

Men Dyrkoren forteller at det også er forskjell på sylinderlåser. Det er nemlig forskjell på de ovale sylindrene som stikker litt ut fra døra, og de helt runde, flate sylindrene.

- De runde sylinderne er nærmest uangripelige, enten du bruker tang eller hvilket som helst verktøy. Eldre ovale sylindere som stikker ut kan man slå på med hammer eller lignende, slik at skruene knekker. Da kan man bare trekke ut sylinderen og låse opp døra med et skrujern, sier han.

Slurver med låsen
Og Dyrkoren retter en pekefinger til folk som nærmest tror at låsen er til pynt.

- Låsen er til for å låses. Vi har erfaring med at mange tyver går inn i entreen mens familien sitter intetanende og ser på tv. Og der står kanskje en håndveske med nøkler, lommebok og så videre, sier han.

Han forteller at folk slurver med å låse både når de er hjemme, når de skal ned i vaskekjelleren eller på en kortere tur. Selv om man er hjemme eller befinner seg en kort tur på loftet eller i vaskekjelleren, anbefaler Dyrkoren at man alltid låser med en lås. Skal man ut, bør man låse med begge låsene.

Sjekk bakdøren
Man skal også passe på hvor man plasserer sine verdisaker.

- Ikke oppbevar husnøkler og bilnøkler på knagger i entreen. De har en lei tendens til å forsvinne under innbrudd. Dermed kan man fort få mange tusen kroner i unødvendige utgifter for skifte av låser, både hjemme, på jobben og i bilen, sier innbruddsekspert Carl Fredrik Dyrkoren.

Også verandadører og bakdører anbefaler Dyrkoren at man tar en titt på. Mange bygårder fra begynnelsen av 1900-tallet har leiligheter med bakdør via kjøkkenet til en trapp i bakgården. Godsspaneren forteller at mange spanderer tusener på et sikkert inngangsparti, mens de lar bakdøra stå nærmest uforandret siden den var ny.

Spinkle og gamle
- Disse dørene er ofte spinkle, og med gamle og dårlige låser, sier han.

Vi har mange innbrudd via slike dører, og det er like viktig å sikre disse. Dersom de er lite brukt, burde man sikre dem med en slåe eller lignende som lett kan fjernes fra innsiden når man skal ut den veien.

I nyere gårder med utvendige rømningsveier, såkalte brannbalkonger, må man også passe på at folk kan komme inn fra andre leiligheter lenger borte i etasjen.

Lavere forsikringsutbetaling
- Hvis du forlater leiligheten med åpne vinduer, selv om de bare står noen få centimeter åpne i luftestilling, er leiligheten per definisjon ikke låst. Det kan medføre en betydelig avkorting på forsikringsutbetalingen, sier Dyrkoren.

Er det bygging med stillaser i blokka du bor, må du også være på vakt.

- Folk som bor oppover i etasjene føler seg normalt ganske trygge. Hvis det settes opp stillaser rundt gården eller blokka, blir det som å flytte ned til 1. etasje. Mange innbruddstyver har kommet via stillasene og et åpent vindu, sier innbruddseksperten.

Pardører ekstra utsatt
Han forteller at i eldre bygårder hvor leilighetene har doble dører, såkalte pardører, er man spesielt utsatt for innbrudd. Her er den ene døra som regel festet oppe og nede med kanteskåter som kan åpnes, mens selve låsen sitter i den døra man bruker til daglig.

- Her er det ekstra viktig å ha to låser, hvorav den ene bør ha lås med ”hakereile”. Det vil si at reilen er utformet som en krok som huker seg fast i sluttstykket. Da er det vanskeligere for innbruddstyven å presse begge dørene innover slik at reilen glipper ut av sluttstykket, sier Dyrkoren.

I tillegg burde den «faste døren» festes med en skrue, slik at ikke tyven får dratt skåtene ut av karmen med en kniv eller et tynt skrujern.

- Anmeld innbruddet!
Når uhellet først har vært ute, er det mange som også lar være å anmelde innbruddet til politiet. Årsakene er ofte mangel på innboforsikring eller en tanke om at egenandel pluss ekstraarbeidet det innebærer å gå til politiet går «opp i opp» med tapet. Til disse har Dyrkoren følgende beskjed:

- Anmeld likevel! Politiet beslaglegger stadig vekk tyvegods fra innbrudd, og forsøker alltid å spore gjenstandene tilbake til rette eier. Men hvis beslaget ikke er registrert hos oss som stjålet, vil vi aldri klare å spore det tilbake til eieren.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Black Friday og Black Week: Her får du oversikten over salgene