*Nettavisen* Nyheter.

Ikke la ferieturen bli et pengesluk

FERIEFAVORITT: Finn ut om ditt favorittreisemål står på topp-10 listen over de mest populære destinasjonene i juli. Foto: Apollo

Her er tipsene som redder deg fra økonomisk ruin i ferien.

20.07.09 19:58

Ferie er hellig tid for mange nordmenn. Selv de mest sparsomme ender opp med å ødsle i de få tilmålte ukene der jobb og andre kjedelige forpliktelser er skjøvet langt bak i bevisstheten.

Finn reise har hanket inn eksperthjelp fra DnB NOR, og utarbeidet en smørbrødliste med sjekkpunkt alle som skal ut på ferietur bør skumme gjennom.

– På ferie vil vi helst kose oss, men det skader ikke å være bevisst på pengeforbruket og ta noen forholdsregler sier Aleksander Rosinski, direktør i FINN reise.

Her kommer lista. Ta notater!

1. Sammenlign priser på fly, hotell og pakkereiser
Det vrimler av tilbud, og det er mye å spare på å sammenligne priser. Sjekk hva du får for pengene og vær fleksibel i forhold til avreisetider. Å flyreiser kan det være penger å spare på å reise tidlig i uken fremfor tett opp mot helgen. Det er også billigere å reise i august enn juli.

Spesielt flypriser endrer seg svært fort. Bare i løpet av én og samme dag kan kostnadene svinge kraftig. Prisene er ikke minst sårbare for væromslag.

– Vi merket oss at det var svært mange gode tilbud i den perioden da det var varmest. Nå som regnværet har seget inn, har prisene steget igjen. Dermed er det enda større grunn til å bruke mer tid på å sammenligne priser, og lete etter de beste tilbudene når det er dårlig vær, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR til Nettavisen.

Begynn søket på de store sidene som Restplass.no eller Hotels.com. Du kan også gjøre et varp på de forskjellige nettauksjonene, der det er mange som vil selge billetter de av ulike årsaker ikke får benyttet seg av.

– Søk overalt. Begynn der du har bonusfordeler, fortsett med de store kjedene og forhør deg med venner og bekjente som har besøkt samme destinasjonssted som du planlegger, sier Jørgensen.

2. Bestill «all inclusive»
Til dem som ønsker en mest mulig økonomisk forutsigbar pakkereise, er det ett tips som gjelder: Bestill «all inclusive». Det finnes et vell av pakketilbud, men de vanligste «all inclusive-tilbudene» inkluder frakt att og fram til destinasjonsstedet, hotellopphold samt mat og drikke.

– Da trenger du ikke tenke på noe. Det er som en cruisereise. Dette er vel et tilbud som er mest egnet for folk som er slitne og reiser utelukkende av rekreasjonsbehov. For de mest eventyrlystne kan det ende med at man betaler dobbelt opp siden det kan være forlokkende å ta en tur på restaurant eller på andre måter ta litt styringa over reisen selv, sier Jørgensen.

– Men du holder feriebudsjettet under kontroll fordi du sparer oppholdsutgifter som mat. Du vet hva mesteparten av ferien vil koste allerede før du drar, noe som er spesielt aktuelt for familier, minner Rosinski i FINN reise om,

3. Bruk kredittkort
Bruk kredittkort når du kjøper reisen, da får du ofte en forsikring med på kjøpet. Dessuten er du bedre beskyttet mot ubehag ved en eventuell kortsvindel fordi pengene ikke blir trukket direkte fra din brukskonto. Ved misbruk får offeret pengene tilbakebetalt fra banken uansett, men at det kan ta litt tid.

– Da er det ekstra kjedelig hvis det er brukskontoen som tappes for større beløp, slik at du kanskje må låne penger i mellomtiden, sier Jørgensen.

Les kredittkortkjøpsloven. Spesielt paragraf åtte er viktig. Du har nemlig en utvidet adgang til å klage, ikke bare overfor den du har fått varen fra, men også overfor kredittkortutstederen dersom du handler med kredittkort.

Ellers: Ha minst mulig kontanter på deg. Legg aldri kortet i baren. Sjekk hvem som står rundt deg når du tar ut penger. Ser du en minibank som ser litt rar ut, velg en annen. Skulle uhellet være ute bør du melde fra raskest mulig og sperre kortet hvis du oppdager kortsvindel. Nå kan du også få på en SMS-tjeneste som melder fra når det er gjort kjøp på kredittkortet ditt, noe som gjør det lettere å oppdage fremmede brukere.

4. Vær bevisst på valutakursen
Kursen på euro har steget siden i fjor, og du får rundt ti prosent mindre for krona i eurolandene. Den amerikanske dollaren har også endret seg kraftig, og har økt med rundt 25 prosent det siste året.

– Mange tenker overhodet ikke på valutakurser når de reiser. Da er det lett å ende opp med en slunken reisekasse. Dersom du skal til et land der den norske krona kommer dårlig ut, bør du legge opp til et lavere kostnadsnivå enn vanlig.

En dollareksponert reise blir dyrt. Du bør velge reisemål som passer til din økonomiske situasjon: Land utenfor eurosonen, som Tyrkia, Bulgaria og Egypt, kommer svært godt ut. Og Sverige er jo alltid rimelig, men for de som vil ha noe mer eksotisk enn köttbullar og gräddsås, er Malaysia eller New Zealand et godt tips.

Skal du på shopping og får spørsmål om du vil betale i norsk eller utenlandsk valuta, bør du velge sistnevnte.

– Ellers kan butikkpersonalet nærmest bestemme vekslingskursen selv, sier Rosinski.

5. Kjøp reiseforsikring
Når ulykken er ute og du blir frastjålet eiendeler, bagasjen er forsinket eller du må på sykehus, er reiseforsikring redningen.

Forestill deg å havne på sykehus i USA når du ikke har reiseforsikring. Det kan lett bli veldig dyrt. Prisen på forsikringene og egenandelen du må ut med varierer fra selskap til selskap, så her gjelder det å sette seg litt inn i hvilke tilbud som finnes.

Som nevnt får du ofte en reiseforsikring med på kjøpet dersom du betaler med kredittkort, så dermed er det mange som reiser med dobbel forsikring i lasten. Forsikringen som kredittkortselskapet spanderer dekker dessuten ofte hele reisefølget.

6. Lei fremfor å kjøpe
Mange vurderer båtferie, campingferie eller hytteferie uten å ha noen av hovedingrediensene fra før. Da kan det være et godt tips å leie framfor å kjøpe.

– Da får du fordelen av å teste ut det produktet du vurderer å kjøpe, og du står mye bedre rustet erfaringsmessig når du skal gjøre det endelige handelen. Det koster en del, men du slipper bekymringer som forsikring, lagringsplass utenom sesongen og den store innkjøpsutgiften.

Men vær nøye med hvilken avtale du inngår, både som utleier og leier. Hva skal for eksempel depositumet dekke?

7. Høsten kommer
Det er leit å måtte helle kaldt vann i varmt ferieblod, men det kommer alltid en høst. Mange får panikk når sommerne ebber ut, og pengene sitter faretruende løst, når man skal skvise den siste dråpen med velbehag ut av sommertiden.

– Husk at det kommer en dag etter ferien, og det kan være mye hyggelig å gjøre på høsten dersom du ikke la igjen altfor mye penger på den sydenreisen, sier Jørgensen.

Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndtverkere.
MinKreditt: Finn det billigste forbrukslånet
Meglerguiden: Finn billigste og beste boligmegler
(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.