Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke nødvendigvis EU-valg i 2005

Etter Sveriges euro-nei søndag er det mindre sannsynlig at stortingsvalget i 2005 blir et EU-valg, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Politkerne har vært uenige om hva euro-avstemningen har å si for den hjemlige EU-saken, men de fleste er innstilt på at stortingsvalget om to år vil bli dominert av EU-spørsmålet.

Professor i sammenliknende politikk ved Universitet i Bergen, Frank Aarebrot, tror derimot den svenske avstemningen søndag kan rokke ved dette.

- Det er nå større mulighet enn tidligere for at valget i 2005 ikke blir et EU-valg. Sverige kan tidligst søke medlemsskap i ØMU i 2013, og politikerne kan da velge fire år til i limbo siden to naboland står utenfor euro-sonen, sier han til TV 2 Nettavisen.

Lei mindretall

Aarebrot legger til at norske velgere også er lei av mindretallsregjeringer, og at stortingsvalget kommer til å stå om en flertallskonstellasjoner.

I så fall vil EU-saken bli skjøvet ytterligere i bakgrunnen, ettersom de to fløyene mest sannsynlig vil bestå av henholdsvis Ap/SV/Sp og H/Frp. Begge disse grupperingene er innbyrdes uenige om EU, sier statsviteren.

Smitter neppe

Aarebrot tviler imidlertid på om svenkenes euro-skepsis smitter på EU-opinionen i Norge.

- Det har vist seg at det som skjer i Sverige har liten innvirkning på norske velgere. I EU-saken tror jeg faktisk det ville hatt større effekt om for eksempel Island skulle bli medlem ettersom det er i utkanten norske nei-velgere sitter.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot